Банкеръ Daily

Общество и политика

Работодатели недоволстват от новия Закон за хората с увреждания

С новия Закон за хората с увреждания и квотите за наемането на лица с намалена трудоспособност държавата създава нови възможности за корупция. От това се опасяват работодателите месец след като в бюрата по труда започна приемът на уведомленията за необходимите им работници и служители със съответната квалификация и умения.

"Бизнесът и сега наема хора с намалена трудоспособност", посочи зам.-председателят на Българската стопанска камера Димитър Бранков и допълни, че не винаги работодателите имат информация за дадено увреждане на човек от персонала, тъй като работниците се страхуват да не загубят позицията си.

Още с приемането на закона бизнесът оспорва част от неговите мерки и все още не е готов да изпълнява предписанията изрядно.

Според нормативния документ фирмите с от 50 до 100 работници трябва да наемат поне един човек с увреждания, а тези с над 100 – поне 2% от персонала. Това касае 5500 фирми с наети над 1 милион души персонал. Според закона в тези фирми трябва да работят 20000 души с увреждания, но в бюрата по труда има регистрирани 12000.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във