Банкеръ Daily

Общество и политика

Работните групи по казуса "Калиакра" изпращат становищата си до дни

Решаването на казуса "Калиакра" ще послужи като модел за решаването на подобни казуси и в останалата част от страната. За изготвянето на взаимно приемливи промени в плана за управление на зоната, която попада в "Натура 2000", но в същото време осигурява препитание на много местни хора ще бъдат привлечени и международни учени. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Напомняме, че вчера министърът на околната среда се срещна в Каварна с кметовете на трите морски общини на Добруджа – Каварна, Балчик и Шабла, заради казуса с границите на защитените зони. Срещата се проведе при закрити врата и в нея  участваха и представители на засегнатите браншови общности. Необходимо е да се изчистят спорните въпроси по отношение на Плана за управление на защитените зони „Калиакра“, „Комплекс  Калиакра“ и „Белите скали“.

"Едно от условията, което беше категорично заявено на срещата, е желанието за прекартиране на териториите. Трябва да бъдат разделени безспорните неща, тоест тези, които са безспорно добри, от тези, които са безспорно неприемливи. На второ място -  тези, които са сложни за решение и вероятно на трето място, ако се окаже, че има такива, които са много трудни или невъзможни за решение на този етап", каза след срещата Димов.

Кметът на община Каварна Нина Ставрева настоя работата по новото картиране да се извършва от специалистите на място.

"В средата на следващата седмица ще изпратим становищата на всички браншови организации, изготвени от членовете на работните групи. Това, за което настояваме, е ново определяне на границите на защитените зони и работа тук, на терен", каза тя. 

Създадени са 4 работни групи, които ще търсят приемливо за всички засегнати страни решение. В тях влизат местни представители на браншовете "земеделие", "рибарство", "туризъм" и "енергетика" от общините. Според министър Димов, верният път постигане на добро решение са изслушването и диалогът.  В случай че бъде постигнато общоприемливо решение, той се зарече да го защити.

До проблемите в трите общини се стигна след издаването на заповедта на екоминистерството, с която се наложиха редица ограничения и забрани в земеделието и строителството в защитените зони.  Върховната административна прокуратура извършва проверка за законосъобразността на спорната заповед и е изискала цялата документация по създаването на границите на "Натура 2000", за които главният прокурор Сотир Цацаров заяви преди дни, че са спорни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във