Банкеръ Weekly

Общество и политика

РАБОТНИЦИТЕ НА ПОЛИГРАФИЧЕСКИЯ УСПЯХА ДА КУПЯТ РАБОТНИТЕ СИ МЕСТА

Мажоритарният акционерен пакет от 78% от капитала на ПК Димитър Благоев да бъдат продадени на работническо-мениджърския екип на комбината. Това реши надзорният съвет на Агенцията за приватизация на заседанието си от 15 юли. След множество изисквания, предявени от страна на агенцията към купувача и при липса на друг кандидат- инвеститор, сделката след близо половин година най-сетно бе утвърдена. Новият собственик може да обслужва задълженията на комбината към държавата, заяви шефът на надзорниците на АП Асен Дюлгеров.


Цената на сделката е 17 550 000 DM, като плащането е напълно обезпечено. Десет процента от сумата ще бъде платена в рамките на 45 дни от сключването на договора, а остатъкът ще бъде издължен на пет равни годишни вноски с едногодишен гратисен период.


Пред купувача са поставени и допълнителни ограничителни условия, допълни г-н Дюлгеров. За в бъдеще новият собственик ще може да се разпорежда с активите на комбината до 5%, а над този процент ще трябва да се иска съгласието на приватизационната агенция. Освен това, предвид влиянието на всеки отделен съдружник при вземане на решение в ООД, Министерството на културата като принципал ще запази контролните си позиции. Това е важно предвид особеностите на пазара на печатни издания и наличието на конкурентоспособен полиграфически комплекс, какъвто е този на немската вестникарска групировка ВАЦ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във