Банкеръ Daily

Общество и политика

Работници в строителството имат проблем с „принудителна гъвкава заетост“

Работещите в сектори като строителството, услугите и селското стопанство са изправени пред проблема с така наречената „принудителна гъвкава заетост“, която е в интерес на работодателите. Такъв извод направи Васил Киров от Института на БАН за изследване на обществата и знанието по време на конференция, организирана от КТ „Подкрепа“, предаде БНР.

На пръв поглед в България няма проблем с гъвкавия труд, защото през 2018 г. само 2% от хората са работили на непълен работен ден, докато в Европейския съюз процентът е 30. Но определените от Киров като неформални практики давали основание за твърдението, че има принудителна гъвкава заетост. Работниците са принудени да вземат част от заплатата си на ръка, да си вземат принудително неплатен отпуск при липса на ангажименти или да работят повече от установените 4 часа, без това да се отчита като извънреден труд. По думите на Васил Киров подобни практики са с негативен ефект.

„При тези сектори обикновено се получава един вътрешен двоен пазар на труда, ядро на някои висооквалифицирани техници, инженери, майстори, и една периферия от хора, които се викат за определени задачи, които днес са тук, утре ги няма и при които може да има много големи проблеми с договорните им отношения и с пенсионирането“, допълни експертът.

Васил Киров от БАН посочи още, че в сектори като АЙ Ти често гъвкавото работно време е свързано с часова разлика. Така програмистите работят нощем, без да получават заплащане затова. Той посъветва представителите на синдикатите да обмислят своето участие в тези нови сектори на икономиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във