Банкеръ Daily

Общество и политика

Работна група се захваща с промяната на Закона за обществените поръчки

Министерството на финансите е било домакин на първото заседание на работна група, създадена за обсъждане и подготовка на изменения и допълнения на Закона за обществените поръчки (ЗОП), съобщава пресцентърът на министерството.

В работата на групата са участвали заместник-министърът на финансите Моника Димитрова-Бийчър, съветникът на министъра на финансите Петър Бакърджиев, както и Таня Райчева - заместник-министър на вътрешните работи, Иван Шишков - заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, и представители на почти всички министерства.

Една от задачите пред работната група е да изготви и предложи промени в ЗОП, които да отговорят на приоритетите на правителството в областта на възлагането и контрола на обществените поръчки.

Другата задача е да бъдат приключени отворените наказателни процедури на Европейската комисия срещу България за несъответствие на националното с европейското законодателство. Не на последно място, целта на измененията е да се въведат механизми за намаляване на нарушенията и увеличаване на предварителния контрол върху обществените поръчки, пише в съобщението.

По време на работната среща Бийчър е заявила, че ръководството на Министерството на финансите е категорично в убежденията си, че само ясно разписаните правила и контролът върху публичните финансите могат да извадят страната ни от порочните практики в областта на обществените поръчки, които бяха констатирани напоследък, информират от МФ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във