Банкеръ Daily

Общество и политика

Работна група от всички партии ще подготви промени в Изборния кодекс

На председателски съвет постигнахме съгласие за работна група от всички политически сили, която да изготви промени в Изборния кодекс. Това съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в кулоарите на Народното събрание. Тя припомни, че още вчера, в първия ден на новата пленарна сесия, е заявила в декларацията, прочетена от името на депутатите от ГЕРБ, че ще търсят съгласие по две основни теми, които касаят демократичния процес в България.

"Едната от тях е изборното законодателство. На председателски съвет постигнахме такова съгласие да се направи работна група с представители на всички политически сили, които са избрани в това Народно събрание. Тази работна група ще се постарае в рамките на три месеца да анализира резултатите от изминалите избори. Да намери точки, по които можем да намерим максимален политически консенсус и да излъчим в края на работата на тази работна група законопроект за изменение на Изборния кодекс, който да отговаря на очакванията на българските граждани", обясни Дариткова.

По думите й очакванията им са изборният процес да бъде максимално прозрачен и да се гарантира сигурност, че всеки даден глас за избор на парламент или всеки друг избор, ще бъде коректно отчетен. "Тоест, ще се даде достатъчна легитимност на избора и по този начин разчитаме да повишим доверието в изборите, доверието в политическата система. Резултат, който очакваме е накрая да се получи избор, който да бъде максимално легитимен", заяви още председателката на парламентарната група на ГЕРБ. Тя обеща, че всички резултати ще бъдат оповестени и благодари на колегите си за тяхното отговорно политическо поведение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във