Банкеръ Daily

Общество и политика

Работещите в танцови, творчески и музикални зали искат да отворят след 13 май

След отмяната на извънредното положение на 13 май да бъде разрешено танцовите, творческите и музикалните зали да заработят при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, съгласувани с Министерството на здравеопазването. За това настояват в нарочна петиция работещите в бранша. Петицията е адресирана до премиера, Националния оперативен щаб, министрите на здравеопазването и на културата с искане за спешна среща.

Ситуацията поставя под финансов риск десетки хиляди домакинства, работещи в сферата на културата и изкуството. Те не могат да плащат своите месечни задължения като заплати, осигуровки, данъци, наеми и сметки, алармират от сектора. Само за един ден петицията е подписана от над 1800 души. 

Предлага се поетапно отваряне на залите, а именно от 14 до 21 май - разрешаване на индивидуални занятия по график и при засилени хигиенни мерки, а от 22 май - разрешаване и на занятия по групи, в зависимост от квадратурата на залите, при спазване на регламентираното отстояние на хората и дезинфекция на помещенията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във