Банкеръ Daily

Общество и политика

Работещите в държавните културни институти със заплати по време на извънредното положение

След като в края на миналата седмица министърът на културата Боил Банов трябваше да обяви предложения за подпомагане на недържавния културен сектор, той съобщи днес, че това ще стане в сряда - 8 април. Тогава предстои да се проведе видеоконферентна среща между министрите на културата на Европа, на която ще бъдат обсъдени механизми, с които да се осигури възможност хората на изкуството да продължат да творят и секторът им да се възстанови бързо след отминаването на кризата. Към момента те могат да се възползват от безлихвени кредити с голяма отсрочка, е успокоението, което министър Банов дава на артистите на свободна практика.

А причината да се търси решение на проблема на ниво Европейски съюз, е, че в другите страни членки на ЕС творците, които са извън държавния сектор, са много повече в сравнение с тези в България и тяхното оставане без работа застрашава изключително сериозно целия културен живот в страните им.  Ето защо за министър Банов предложенията на европейските му колеги ще са важни за намирането на общо решение. Засега освен с европейски средства министър Банов предлага недържавния културен сектор да се подпомогне с пренасочване на средства, определени по програма „Мобилност“, както и чрез преструктуриране на Национален фонд "Култура"

За държавните културни институти пък ще бъде осигурена субсидия, която ще гарантира покриване на разходите за персонала, както по време на извънредното положение, така и известен период след него. Припомняме, че системата на финансиране на държавните културни институти принципно зависи от продадените билети:

1. драматичните и драматично-куклените театри получават по 3.00 лв. за 1 лв. приходи от продадени билети;

2. куклените театри – по 3.50 лв. за 1 лв. приходи;

3. филхармониите, оперите, музикално-балетните центрове и фолклорните ансамбли – по 6.50 лв. за 1 лв. приходи;

4. Софийската опера и балет, музикално-драматичните театри, театрално-музикалните центрове и експерименталните институти – по 4.50 лв. за 1 лв. приходи;

5. симфониетите – по 8.50 лв. за 1 лв. приходи.

Това бе причината за сериозното недоволство на немалко актьори, когато разбраха, че сред най-първите мерки за справяне с коронавируса бе затварянето на вратите на театрите, кината и концертните зали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във