Банкеръ Daily

До края на май:

Работещите на първа линия ще получават 1000 лева

Удължава се срокът, до който договорните партньори на Национална здравноосигурителна каса ще получават средства за работа при неблагоприятни условия по повод обявената епидемична обстановка до 31 май, съобщават от обществения фонд.

Общопрактикуващите лекари, които отказват да поставят препоръчителни ваксини срещу COVID-19 при изявено желание от здравноосигурените, включени в пациентската им листа, няма да имат право да получават средства за работа при неблагоприятни условия по повод обявената епидемична обстановка.

Проектът на Методиката е съгласуван с Българския лекарски съюз.

Според действащата нормативна уредба НЗОК изплаща по 1000 лева на медицинския персонал за работа на първа линия за срока на извънредната епидемична обстановка и 3 месеца след това.

Преди два дни по време на пресконференция, председателят на КНСБ Пламен Димитров обяви, че над 1500 са сигналите за нарушения на работното място, като близо половината от тях са за свързано с неизплащането на работните заплати и нарушения на работното време, почивките и отпуските.Той посочи, че е имало нередности при принудителното излизане в отпуск.

Според Димитров допълнителното възнаграждение от 1000 лева за професиите на първа линия не е предвидено в бюджета, като има риск то да бъде преустановено.

Председателят на КНСБ изрази надежди служебното правителство да успее да намери решение на този проблем.

Facebook logo
Бъдете с нас и във