Банкеръ Daily

Общество и политика

Работещите бедни у нас са 600–800 хиляди

Бисер Петков

Работещите бедни са 600–800 хиляди, заяви социалният министър Бисер Петков пред Би Ти Ви. Това са хората, които получават доходи от труд, но те не им стигат, за да покрият издръжката си на живот.

Издръжката на живот у нас расте, призна социалният министър. Това показват последните данни на КНСБ. Според профсъюзите 2448 лева е издръжката на живот за семейство с двама възрастни и две деца. За година парите, с които трябва да разполага домакинството, са се увеличи с 87 лева. Чистата заплата за един възрастен не трябва да бъде под 1224 лева. Реално обаче тя е по-малко, според данните на синдикатите.

"Искам да посоча, че и доходите нарастват. 1208 лева е средната заплата според НСИ в първото тримесечие", каза министър Петков, който отбеляза, че един от лостовете за влияене на правителството върху доходите е размерът на минималната работна заплата, а тя е скочила от 510 на 560 лева.

Не е било постигнато споразумение как да се изчислява минималното работно възнаграждение между социалните партньори, но в управленската програма са посочени нейни нива на нарастване и те се спазват, категоричен е Петков.

"България е рекордьор по нарастване на заплатите", заяви Бисер Петков, но призна, че възнагражденията у нас са далеч от тези в останалите страни в ЕС. Петков допълни, че все още има голямо неравенство в доходите между различните райони в страната. Най-тежко е положението в Северозапада, докато в София например, където има инвестиции, доходите растат.

Друг начин за влияние върху живота на хората, живеещи в бедност, е чрез "социалните трансфери" като целевите помощи за отопление. Социалният министър успокои, че в размера на новите помощи е отчетено повишението на цената на тока, както и индексацията на пенсиите, така че финансовите средства да бъдат адекватни за целта, за която са предвидени, и да няма изключени нуждаещи се.

Facebook logo
Бъдете с нас и във