Банкеръ Daily

Най-сетне!

Пътуваме с е-билет в столичния градски транспорт

От днес столичани ще могат да пътуват в градския транспорт с електронен еднократен билет. Не става въпрос за старт на обещаваната от години "тикет система" за електронно закупуване и зареждане на карти, а за покупки чрез сайта sofiа.mpass.bg, през който до момента се купуваха само карти за цял ден.

"Всеки може да си закупи еднократен билет за пътуване в метрото и надземния транспорт. Тази услуга се пуска предсрочно, за да видим как ще бъде посрещната от столичани." Това заяви изпълнителният директор на Центъра за градсна мобилност Димитър Дилчев по време на представянето на новото електронно билетче в София. 

Билетът е за еднократно пътуване. След час и половина той вече няма да е активен. Ако пътуването не се осъществи, билетът изгаря, съобщи Дилчев. Електронната система вече работи в някои свои компоненти. 

Контрольорите засичат с устройствата си кога и в кое превозно средство е валидиран билетът, обясни още директорът на ЦМГ. В момента закупуването на еднократни хартиени билетчета за градския транспорт е проблематично, защото, заради пандемията шофьорите не продават билети. 

Досега през mpass се купуваха само еднодневни карти. На ден се купуват около 500-600 карти, каза шефът на ЦГМ. По думите му след старта на тикет-системата през май, още няколко месеца в превозните средства ще има перфоратори, после те отиват в историята. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във