Банкеръ Daily

Общество и политика

Пътуваме без визи с дипломатически и служебни паспорти до Тайланд

България би желала да активизира наново отношенията си с Кралство Тайланд. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, след като подписа в Мадрид с тайландския си колега Дон Прамудвинай споразумение за безвизов режим за притежателите на дипломатически и служебни паспорти от двете страни.

Двамата разговаряха в испанската столица в рамките на 14-ата среща на министрите на външните работи на Форума "Азия-Европа" (АСЕМ).

"Поздравявам ви за начина, по който представлявате България на форума. Все повече държави и колеги чуват за вашата прекрасна страна и за възможностите за бизнес", каза министър Прамудвинай.

Очаква се да бъде финализиран и проектът на Договор за трансфер на осъдени лица между двете страни.

Захариева и колегата й разговаряха и за нуждата от по-тясно сътрудничество между двете външни министерства по политическа, но и по консулска линия, предвид растящия брой български туристи в Тайланд.

Българското посолство в Банкок бе закрито през 2011 г. по финансови причини и оттогава нямаме акредитиран посланик в Тайланд, а по консулски въпроси контактите се осъществяват ред българското посолство във Виетнам. Тайланд също няма посолство у нас и акредитира за България своя посланик в Букурещ.

Това е третата за тази година среща между Екатерина Захариева и министър Дон Прамудвинай. Първата се състоя през януари в Брюксел, в рамките на Срещата на външните министри ЕС-АСЕАН, а втората – през септември в Ню Йорк, в рамките на ОС на ООН.

На 10 август 2019 г. се навършиха 45 години от установяването на дипломатически отношения между България и Тайланд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във