Банкеръ Daily

Общество и политика

Путин: Властите в Киев не могат да въведат ред в Украйна

Проблемът в Украйна е отказът на властите да започнат преговори по същество с проруските сепаратисти в източната част на страната, заяви днес руският президент Владимир Путин.

Той призова Запада да осъзнае, че властите в Киев не могат да внесат ред в Украйна, и да ги застави да започнат преговори с бунтовниците.

Опитът на украинските военни да излязат от обкръжението, в което са попаднали в югоизточната част на страната, вместо да използват предложения им хуманитарен коридор за отстъпление, е колосална грешка, която ще доведе до огромен брой жертви, предупреди той.

Руският президент е бил уверен от украинския си колега Петро Порошенко на срещата им във вторник в Минск, че всички руски войници, задържани в Украйна, ще бъдат предадени на Русия.

Украинците и руснаците на практика са един народ, отбеляза Путин пред участниците в младежки лагер на брега на езерото Селигер.

Руският президент сравни нападенията на украинските сили за сигурност срещу източни градове в страната с обсадата на Ленинград от нацистите през Втората световна война.

Русия не анексира Крим, а го защити, увери Путин. Руският президент се аргументира, че страната му се е съобразила с желанието на населението на полуострова, което масово подкрепи присъединяването към Руската федерация на организиран от нея референдум. Ако не бяхме анексирали Крим, там щеше да се случи това, на което ставаме очевидци в Югоизточна Украйна, подчерта той.

Путин увери, че Русия няма да се меси при избора на Украйна на нейния държавен модел. Не разбирам обаче защо нашитe украински партньори се страхуват от едно федерализиране на страната, допълни той.

Руският президент отхвърли категорично тезата, че в страната няма опозиция. "У нас имаме реална многопартийна система", категоричен бе той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във