Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПУТИН ЩЕ РАЗЧИТА НА ЖЕНИТЕ И ВОЕННИТЕ

Русия трябва да се справя с новите предизвикателства, обясни президентът Владимир Путин в седмото си по ред и най-дълго годишно обръщение към парламента и нацията. Посланието от Мраморната зала на кремълския дворец продължи час и три минути. Предизвикателствата, които най-силно смущават Кремъл, бяха свързани във вътрешен план с демографията, а в международен - със световни държави, които притежават ядрено оръжие и разполагат с мощни лостове за военнополитическо влияние. Никой не се чуди дълго кого имаше предвид президента...
Ние трябва да строим свой дом, подчерта Путин и да се пазим от грешките на бившия Съветски съюз, който в надпреварата във въоръжаването пожертва социалното благосъстояние на нацията и така предопредели краха си. Държавният глава обеща повече любов, повече внимание към жените и децата. Жените, които ще раждат втори път, ще получават от държавата първоначален кредит за майчинство от 250 хиляди рубли (близо 9000 долара). Любовта и военните ще трябва да спасяват Русия, се разбра от думите на президента.
Другарят вълк знае кого да изяде. Ще го изяде и никого няма да послуша. Така иносказателно руският президент обясни от кого трябва да се пази днешна Русия. Затова когато ходиш в гората, трябва да си носиш пушка. Военният бюджет на САЩ е 25 пъти по-голям от този на Русия, но и със скромните 11 млрд. долара Кремъл смята да се разпореди разумно. Специално внимание ще бъде обърнато на стратегическите ядрени сили, на превъоръжаването на армията. Когато през 1999 г. заради чеченската криза и заплахата от външна инвазия Русия трябвало да изпрати в Кавказ боеспособна групировка от 65 хиляди души, тя успяла да събере само 55 хил. бойци от 1.4 милиона армия. Затова военните изпратили като пушечно месо необучени новобранци. Това повече не бива да се повтори, подчерта Владимир Путин. Новата руска военна доктрина ще бъде построена върху по-малко разходи, но обещаващи максимална ефективност и гарантиращи асиметричен отговор на външните заплахи.
С тазгодишното си обръщение към парламента и нацията Путин затвори страниците на трилогията за задачите пред съвременна Русия. В предишните си две послания - през 2004 и 2005 г. той постави акцент върху развитието на икономиката и вътрешната политика. Сега той отдели като водещи проблеми демографското положение на страната и развитието на армията. Според част от наблюдателите той фактически е поделил бъдещето между двамата си главни фаворити - бившия шеф на кремълската администрация вицепремиера Дмитрий Медведев и министъра на отбраната Сергей Иванов. Поставените задачи обаче изглеждат така мащабни и конкретни, че би могъл да ги изпълни само един човек - сегашният президент. Тази теза подхрани отново предположенията, че Путин не изключва вероятността от трети мандат.
Язвителният тон в стила товарищ волк прилича на отговор на американския вицепрезидент Дик Чейни, който в речта си във Вилнюс на 4 май отново свали калъфа на оръдията и изстреля в посока към Кремъл упреци за посегателства върху демокрацията и арогантно поведение спрямо съседите. Вашингтон укорява Москва, че покровителства династичните режими и ограничаването на политическата свобода в съседните държави, като например Беларус, Казахстан, Узбекистан, Азербайджан. В същото това време обаче президентът Джордж Буш прие с отворени обятия азърбайджанския президент Илхам Алиев, а Дик Чейни от Вилнюс замина за Казахстан, където се изказа доста ласкаво за политическия стил на президента Нурсултан Назърбаев. Наблюдатели определиха това като своеобразен двоен стандарт, тъй като и американското правителство, и европейски структури оценяват скептично напредъка на демокрацията след поредицата от избори в Централна Азия.
САЩ вече трудно поддържат равновесието в мисията си на носител на демокрация и разширяващата се сфера на националните интереси, отбелязват коментатори. Американските интереси в съседните на Русия държави бяха представени в Москва от държавния секретар Кондолиза Райс като законни. Защо тогава руските интереси да изглеждат незаконни? Явно когато нещата опират до геополитика, демократичните ценности започват да се оцветяват различно.
В казаното от Путин пред парламента и нацията се промъкват твърди интонации срещу двойните стандарти. Експерти разчитат думички от езика на студената война. Остават два месеца до срещата на Групата на осемте най-развити страни в Санкт Петербург, а общите теми между Русия и Запада не се консолидират, изплъзват се.
Може да бъде разбрана и нервността на президента Владимир Путин. От Русия очакват предишните жестове и отстъпки, а тя не показва сговорчивост. Русия вече не е ученик, а се чувства готова да преподава уроци - поне на съседите си. Спрян бе вносът на грузински и молдовски вина, под взискателния поглед на руските санитарни органи попадна даже знаменитата грузинска минерална вода Боржоми. Цените на енергоносителите растат, а заедно с тях и самочувствието на Русия. Тя вече не се опитва да преглъща упреците и не се оправдава. Кремъл избира нападателния стил.
Москва се умори да се чувства виновна, твърди прокремълският политолог Глеб Павловски. Колкото е по-силна армията ни, толкова по-малко ще ни натискат, обясни президентът Владимир Путин. Александър Солженицин в априлските си тезиси похвали президента Путин, че е спрял провала на държавността и изрази загриженост, че САЩ и НАТО се опитват да обградят и изолират Русия. Чейни и Райс лично убеждаваха Казахстан и Азербайджан, Турция и Гърция да предпочетат тръбопроводи, които биха намалили енергийната зависимост от Русия. Би ли могъл Кремъл да преглътне спокойно използването на политически внушения при преследването на икономически цели? Путин смята, че няма причини да се прави, че не забелязва какво става, а и не вижда смисъл да крие към какво се стреми Русия. Остава най-трудното - Западът и Русия да признаят, че походът към демокрация и стремежите към политическо и икономическо надмощие се състезават по близки, но невинаги сходни пътеки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във