Банкеръ Daily

Общество и политика

Путин: Русия ще направи всичко, за да спре конфликта в Украйна

Руският президент Владимир Путин, който е от вчера на посещение на полуостров Крим, заяви, че Русия ще направи всичко по силите си, за да се прекрати конфликта в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

На среща в Ялта с депутати от Държавната дума Путин описа ситуацията в Украйна като кървав хаос и братоубийствен конфликт.

Той посочи, че с всеки ден обстановката в Украйна става все по-драматична и предупреди, че в югоизточна Украйна има "мащабна хуманитарна катастрофа".

Путин увери, че Русия внимателно следи какво се случва в нейните съседи. "Ще направим всичко, което зависи от нас, за да може този конфликт да се прекрати възможно най-бързо и в Украйна да не се пролива повече кръв", увери президентът.

Путин посочи, че руснаците трябва да се мобилизират за доброто на своята страна, но припомни, че те не се нуждаят от конфликт с външния свят.

"Ние трябва спокойно, с достойнство и ефективно да градим нашата страна. Ние трябва да се сплотим и да се мобилизираме, но не за война или за каквато и да е конфронтация, а за здрава работа в името на Русия", каза Путин. Той обаче подчерта, че Русия не трябва да се изолира от останалата част от света.

"Ние не трябва да се откъсваме от останалата част на света, не трябва да прекъсваме връзките с нашите партньори, но ние не трябва и да позволяваме да се отнасят с пренебрежение към нас", посочи Путин.

Пред депутатите, с които се срещна днес, Путин каза, че разчита на тях да се включат активно в задачата за развитието на Крим.

Относно руските санкции срещу страни, приели санкции срещу Русия, Путин каза, че това не са били толкова ответни мерки, колкото метод за поддържане на руските производители и за отваряне на руските пазари за нови партньори. Преди срещата с депутатите Путин разгледа и строящия се в Ялта санитарно-оздравителен комплект "Мрия".

Путин съобщи още, че в Крим ще бъде създаден международен детски център. Той ще се помещава в бившия пионерски лагер Артек, открит през 1924 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във