Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПУТИН ПРЕОДОЛЯ БУРЯТА В ПАРИЖ

Москва. Специално за БАНКЕРЪ от кореспондента на БНТ Валери Тодоров

Журналистите първи забелязаха странното обстоятелство - когато руският президент Владимир Путин се появява в страните от ОНД, времето тутакси се оправя. Когато обаче се запъти на Запад - времето се разваля. След като Путин кацна в Париж, скоростта на вятъра стигна до 130 км/час. Бурята дърпаше непрекъснато червеното килимче от пистата, където трябваше да кацне скъпият гост. Температурата и силата на вятъра точно съответстваха на сегашното състояние на руско-френските отношения. Сега вече не знам дали е имало период на охлаждане в руско-френските отношения, заяви Владимир Путин след срещата си с френския президент Жак Ширак. Никаква хладина няма, потвърди и домакинът, макар че някои от присъстващите на официалните срещи французи сравниха руския лидер с айсберг. На въпроса какви документи ще се подписват, френските дипломати отвръщаха с шега: Защо. И без това освен вас, журналистите, никой друг не ги чете. Руските дипломати бяха по-сдържани. В руско-френските отношения отдавна всичко е регламентирано, няма проблеми, които да налагат юридическа намеса на двамата президенти. Такъв частен въпрос обаче бе намерен. Президентът Путин постави въпроса за руската гражданка Наталия Захарова, на която френското правосъдие отказва възможността да се събере с петгодишната й дъщеря Маша. Френската Темида не само не позволява на Маша да напусне Франция, но и забранява на майка й да разговаря с нея на руски език. Путин бе учуден от издънките на френската демокрация, но Ширак бе твърд към запитването на своя гост. Съдът и Бог са над всички нас, категоричен бе френският президент.

Европейците съблазняват Путин с еврото

След срещата Русия - ЕС Путин хвърли бомба на сцената, като заяви, че Москва ще направи всичко, което зависи от нея, за укрепване на еврото. На пръв поглед Русия, чийто държавен бюджет може да бъде сравнен с бюджета на Белгия, едва ли има такава тежест сега в международната икономика, че да разлюлее позициите на долара. При определен сценарий обаче това не е чак толкова невъзможно. Например в Париж Владимир Путин бе благосклонно настроен към проекта за двойно увеличаване на доставките на руски енергоносители за Европа през следващите 20 години. Съществуващите сега газо- и нефтопроводи са пределно натоварени. В перспектива се обсъжда изграждането на още два газопровода, единият от които трябва да заобиколи Украйна и да стигне до Европа през Полша и Беларус. Полша, която може да заработва от падналата от небето (по думите на руския президент) тръба по 1 млрд. долара годишно, обаче е против. Новината е, че Москва е навита не само сегашните, но и бъдещите енергийни доставки да бъдат изплащани в евро. Такъв ход едва ли ще повлияе решаващо на световния пазар, където 90% от всички търговски операции се извършват в щатски долари. Но забавените темпове на икономически растеж в САЩ, нестабилните фондови пазари, растящите цени на нефта и охлаждането на отношенията на Вашингтон с Арабския свят може да променят отношението на световните инвеститори към американската валута. Ирак обяви, че след свалянето на санкциите ще се разплаща за доставките на нефт в чужбина в евро. Саудитска Арабия също предупреди Вашингтон, че интересите на американските компании може да пострадат, ако САЩ демонстративно подкрепят Израел при сегашната криза в Близкия изток. След валутната криза през 1997-1999 г. в Азия бе обсъждан вариант за укрепване на валутните запаси на Япония (304 млрд. долара) и Китай (157 млрд. долара). Предлагаше се да се хвърлят на пазара част от доларите и делът на еврото във валутните запаси на азиатските страни да стигне до 30-40 процента. Обсъждана бе и алтернатива на МВФ - Азиатски валутен фонд, дори създаването на обща азиатска валута. Така че невинната на пръв поглед димка може и да стане причина за по-сериозни вълнения.


Нефтените запаси в Северно море вече са на критична граница и скоро ЕС може да премине на почти 80% доставки от арабските страни. Русия не възразява да стане нов енергиен партньор на Европа, при условие че тя вложи средства в разработването на новите находища. ЕС би желал да увеличи доставките на нефт и газ от Русия, но не на сегашните цени. Русия няма нищо против да се възползва от ситуацията, за да разшири присъствието си на европейския пазар, но краткосрочните й интереси са за запазване на високите цени. Сега Русия задоволява 20% от нуждите на Европа от газ и доставя 16% от петрола. Русия е готова да даде своя принос за енергийната сигурност на Европа в перспектива, подчерта Путин, като допълни, че се прави всичко възможно за насърчаване на европейските инвестиции в руската икономика. С председателя на Европейската комисия Романо Проди бе обсъждана сделката руски нефт срещу европейски технологии за добив и транспортиране. Над такова споразумение за срок от 25 години тепърва ще се работи. ЕС възобнови сътрудничеството с Русия по програмата ТАСИС. Европейците подкрепиха изцяло Москва по Договора за противоракетна отбрана (ПРО) от 1972 година. От Париж САЩ бяха призовани да се придържат към рамките на договора.

Критиките на руската политика в Чечения станаха дружески

Досегашните остри реплики от Париж за политиката на Русия в Чечения бяха определени като дружеска критика. Путин със стоманен поглед и суров израз се обърна съм един от френските телевизионни журналисти, който го запита за Чечения. Ние ясно разграничаваме своите опоненти на такива, които се заблуждават, и на откровени бандити, които убиват и отвличат хора. На нас какво, отказва ни се право на самоотбрана? С тези бандити никакъв диалог не е възможен. Още повече че идеята за диалог те възприемат като признак на слабост.


Путин и Ширак не отминаха балканската тема и деликатния въпрос за разширяването на Европа на Изток. Руският министър на икономиката Герман Греф се опитваше да изтръгне на срещата с партньорите от ЕС гаранции, че новите страни членки няма да се присъединят автоматично към антидъмпинговите санкции против Русия. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие повиши кредитния рейтинг на Русия с още един пункт - от 7 на 6, но Греф подчерта, че Русия ще се стреми да преодолее поне още един пункт. Европейците признават, че в Русия си струва да се влагат пари, но по въпроса кога и колко няма единодушие. Например в десетилетна перспектива Москва разчита Европа да вкара в руските енергийни проекти 80 млрд. долара, но френските бизнесмени проявяват сдържаност, въпреки че тази година е рекордна в руско-френския стокообмен. Увеличението е с 80%, докато общото увеличение на руския износ на Запад е 30 на сто. Значително бе разширено съвместното сътрудничество в търговските спътници, в спътниковите връзки.


Над светлите перспективи в двустранните отношения висят все още тежки облаци. По искане на швейцарската фирма Нога френските власти неотдавна блокираха всички руски сметки във Франция и специално поканения за тържества най-голям действащ в света руски платноход Седов. Подписаните от бившия руски премиер Виктор Черномирдин споразумения по т.нар. царски заем отново са подложени на съмнение. Адвокати на държателите на тези ценни книжа твърдят, че стойността им е многократно по-голяма от обещаната от Русия сума, но министърът на икономиката и финансите Лоран Фабюс посъветва френските граждани поотделно да търсят правата си. Някои вече са завели дела срещу Русия.

Москва прости измяната на Париж

Руско-френските отношения са особена тема. Двете страни исторически винаги са се конкурирали, но и са заимствали една от друга. От Париж в Москва бе взета модата с дъщерята на бившия президент Борис Елцин. Татяна Дяченко стана имиджмейкър на своя баща по френската идея с дъщерята на Ширак. Френският президент е добър познавач на руската литература и има доста сполучливи опити в литературния превод от руски.


Москва тежко преживя измяната на Франция, която преди втората чеченска война бе адвокат по най-трудните въпроси от взаимоотношенията с Европа. Преди да стигне до Париж, Путин бе вече в Германия и Испания, три пъти се среща с американския президент Бил Клинтън, посети Пекин и Пхенян. На срещата на Г-8 в Токио руският президент разговаря с всички лидери без Жак Ширак. Даже и сега предлог за визитата на стопанина на Кремъл в Париж бе срещата Русия - ЕС. Между Русия и Франция съществуват особени отношения: нищо не може да ги замени, заяви президентът Путин в Елисейския дворец. Явно обаче Москва бе намерила с кого да замени Париж, като демонстративно правеше реверанси към Лондон. Американците, англичаните и немците се целуват с Путин, но това не е в наш стил, обясняваха от Елисейския дворец.


Владимир Путин бе първият руски президент, който посети знаменитото гробище Сент Женевиев дьо Буа, където са погребани писателят Иван Бунин, княгиня Вика Оболенска - убита от Гестапо, прочутият руски танцьор Рудолф Нуреев, режисьорът Андрей Тарковски и най-известните бели генерали. Путин даже пожела да посети гроба на княз Феликс Юсупов - един от убийците на Распутин. Ние всички сме деца на една майка и името й е Русия, заяви руският лидер, като благодари на французите за почитта им към великите руснаци.


Париж и Москва отново се гледат от историческите височини. Обидите не са забравени, но са оставени настрани. Франция решава руската задача по маниера, който съгласуваха помежду си европейците: търпение и реализъм.

Facebook logo
Бъдете с нас и във