Банкеръ Daily

Общество и политика

Путин получи най-високия сръбски орден

Сръбският президент Томислав Николич връчи на Владимир Путин най-високото държавно отличие на Сърбия – „Орден с голямо огърлие“, заради „изключителни заслуги за развитието на приятелските отношения между Сърбия и Русия“. 

Обръщайки се към Путин, Николич каза: „Скъпи брате Владимире, сръбският народ е горд, че носиш най-високия сръбски орден“. 

Путин каза в отговор, че връчването на ордена е израз на уважението и обичта на Сърбия към Русия и руския народ.„Благодаря за най-високото отличие. Не мисля, че съм направил нещо, което да го заслужава. Това е по-скоро израз на обичта и уважението на Сърбия към Русия и руския народ. Уверявам ви, че Русия, както и преди, ще гледа на Сърбия като на най-близък съюзник и сътрудник“, каза руският президент.

В Белград Путин ще участва в тържествата, посветени на 70-годишнината от „освобождаването на града от германо-фашистките окупатори в съвместна операция на съветската и югославската армия“. 

Сърбия няма да застраши морала си с каквото и да е лошо поведение спрямо Русия, подчерта Николич.„Така Сърбия показва, че мисли по начина, по който са мислели предците ни, и учи децата си да обичат Русия. Всичко ни свързва – не само общият славянски произход, език, вяра, традиция, култура, а и това, че винаги сме били на една и съща страна“, каза сръбският президент. 

Путин на свой ред заяви, че двете страни имат много общо в миналото и имат добро бъдеще. Той напомни, че преди 70 години са водени борби за освобождението на Белград и направи оценката, че това е била „обща борба за правилното нещо“. 

Що се отнася до Косово, чиято независимост Русия не признава, Путин каза, че официална Москва е заела принципна позиция, който се основава не само на приятелските отношения между двете страни, а и на международното право. „Това е принципна позиция, която няма да подлежи на никаква промяна. Подкрепяме Сърбия и възнамеряваме да я подкрепяме и по-нататък“, каза Путин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във