Банкеръ Daily

Общество и политика

Путин обвини Обама във враждебно отношение към Русия

Руският президент Владимир Путин обвини в интервю за сръбския всекидневник "Политика" американския си колега Барак Обама във враждебно отношение към Русия.

В интервюто, публикувано в навечерието на официално посещение на Путин в Белград, руският президент предупреждава САЩ и съюзниците им за опасностите, които крият "опитите за шантажиране на Русия за стратегическата стабилност" в света. Путин се позовава на реч на Обама пред Общото събрание на ООН, в която американският президент цитира сред най-големите глобални заплахи агресията, както той каза, на Русия в Европа, имайки предвид украинската криза.

"Добавяйки тези изказвания към санкциите срещу цели отрасли на нашата икономика, наложени от САЩ и техните западни съюзници, не бихме могли да определим това поведение другояче, освен като враждебно", казва руският държавен глава.

Той настоява Вашингтон и съюзниците им да вземат под внимание интересите на Москва, вместо за прибягват до натиск. Путин подчертава, че в този случай Русия е била отворена за помирение. "Ние сме готови да водим градивен диалог, основаващ се на принципите за равнопоставеност и сериозно зачитане на интересите на другата страна", каза той.

"Надяваме се нашите партньори да осъзнаят безразсъдството на опитите за изнудване на Русия и да си припомнят какво може да причини на стратегическата стабилност в света конфликтът между големите ядрени сили", заявява в интервюто Путин.

Руският президент обвинява САЩ, че са предизвикали кризата в Украйна, за да припишат след това отговорността на Русия. "Вашингтон активно поддържаше Майдана", протестната кампания срещу украинския президент Виктор Янукович, "и започна да обвинява Русия, когато неговите протежета в Киев, с бесния си национализъм, настроиха срещу себе си голяма част от Украйна и тласнаха страната към гражданска война", казва Путин.

Транзитът на руски природен газ за Европа през Украйна остава проблематичен и за решаването на въпроса би трябвало да се използват алтернативни пътища като планирания тръбопровод "Южен поток", отбелязва руският президент в интервюто за в. "Политика".

Осъществяването на проекта "Южен поток" се очаква да донесе на Сърбия над 2 милиарда евро нови инвестиции и съществено да увеличи енергийната сигурност на страната, казва Путин.

"Южен поток ще допринесе значително за цялостната енергийна сигурност в Европа. Той ще е от полза за всички, както за Русия, така и за европейските потребители, включително Сърбия", изтъква той.

Руският президент пристига днес в Сърбия за тържествата по случай 70-ата годишнина от освобождението на Белград от фашистка окупация при операция на съветските и югославските войски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във