Банкеръ Daily

Общество и политика

Путин награди с орден "Дружба" председателя на движение "Русофили" Николай Малинов

Президентът Владимир Путин е наградил с орден "Дружба" редица чуждестранни граждани на церемония в Кремъл по случай руския Ден на народното единство. Тази година сред удостоените е и председателят на българското движение "Русофили" Николай Малинов, съобщи агенция ТАСС, която изброява и другите наградени. Орден "Дружба" се връчва за особени заслуги в укрепването на мира, дружбата, сътрудничеството и взаимното разбирателство между народите.

Междувременно от прокуратурата обявиха, че главният прокурор Сотир Цацаров е дал на инспектората на ВСС съдия, разрешил на Малинов да напусне страната и да замине за Русия, без да са спазени всички изисквания. Председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на чужда държава.

От съобщението на прокуратурата стана ясно, че Малинов е пуснат да пътува в чужбина от 1 до 5 ноември по предварителна програма с културни събития. Според Цацаров това станало в разрез със закона, защото той не е поискал първо разрешение от наблюдаващия прокурор, какъвто е законът, а направо от съда.

В момента Малинов е на свобода под парична гаранция от 50 000 лева и има забрана да напуска страната. От септември той е с повдигнато обвинение заради това, че на територията на България се е поставял в услуга на двете организации - Общество "Двуглав орел" и Руски институт за стратегически изследвания. До тези организации службите стигнали, засичайки трансфери на различни суми покрай разследване за пране на пари. Според събраните доказателства Малинов приел срещу заплащане да изпълнява задачи от двете организации, като е следвало да оказва влияние върху политическия живот на страната, създаване на информационна агенция и влиятелен телевизионен канал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във