Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПУТИН ИСКА ОЛИГАРСИТЕ ДА ВЪРНАТ ЧАСТ ОТ ПЛЯЧКАТА

Руският президент обяви война едновременно на политическия, регионалния и финансовия елит


Москва. От кореспондента на БНТ Валери Тодоров, специално за БАНКЕРЪ


Политическият елит бе поканен да отстъпи на президента цялата власт в държавата. Държавната дума вече бе похвалена в годишното президентско послание, че от официален орган на опозицията се е превърнала в конструктивен партньор на Кремъл. Регионалните барони, представени в Съвета на федерацията, обаче отказаха да се предадат на президента без бой. Губернаторите не се съгласиха с неговото искане да предадат пълномощията си в Съвета на федерацията на избрани или назначени лица. Караницата между Държавната дума и Съвета на федерацията под диригентството на Кремъл задържа ваканционно настроените депутати в Москва. Самоувереността на президентския щаб е разколебана. В Таблица на възраженията сенаторите обвиниха в 6 точки президента и долната камара в опит за конституционен преврат. На въстанието на сенаторите Държавната дума отвърна със заплахи за хирургическа намеса. Уплашени нямаше.

УЛТИМАТУМЪТ НА ПРОКУРАТУРАТА

Докато двете камари на парламента си мереха пълномощията, генералната прокуратура и данъчната полиция извадиха още по-гореща тема. Следственото дело срещу холдинга Медиа-мост и президента му Владимир Гусински бе разширено с нови обиски в централния офис на компанията, в офиса на Независимата телевизия /НТВ/ в Останкино, в Автобанк и в Газпром. Прокуратурата заяви, че ще призове председателя на Газпром Рем Вяхирев като свидетел по делото Гусински. Това не е случайно - официално Газпром притежава 14% от акциите на Медиа-мост, но е гарант и на още два пакета от по 40% от акциите на медийния холдинг.


Не бе случаен и изборът на нов председател на съвета на директорите на Газпром - това е заместник-ръководителят на кремълската администрация, личният приятел на президента Путин, бившият шеф на предизборния му щаб Дмитрий Медведев. Документацията, съхранявана в Газпром, е още един коз срещу Владимир Гусински, който отказва да направи политиката на изданията в своя холдинг успоредна на вярната (разбирай - президентската) линия. В сряда медийният магнат даже върна злополучния пистолет, подарен му от бившия премиер Виктор Черномирдин, който бе официалният предлог за ареста му. Гусински призна, че е стрелял с него, но пистолета не го бива особено.


В същото време Генералната прокуратура предяви иск и към още един от бившите олигарси. В ултимативно писмо до президента на Интеррос Владимир Потанин прокуратурата поиска той да върне 140 млн. щ. долара от сделката за 38% от акциите на Норилски никел. Срещу тази сума прокуратурата обещава мирно и кротко да оттегли иска си срещу олигарха. Странното е, че правителството избърза да обяви сделката за законна.


Потанин е в пълно недоумение. Следователите бяха упрекнати в неточност на формулировките, но те очевидно са наясно с главното. Предприятието, което произвежда никел и мед за близо 3 млрд. щ. долара годишно, е закупено чрез подставена фирма лично от Владимир Потанин. Така че сумата се иска лично от него.

ПОДВОДНИЯТ ЛУКОЙЛ

Още по-учуден остана президентът на ЛУКойл Вагит Алекперов. Той получи призовка от Данъчната полиция за укрити данъци в особено големи размери чрез фалшив износ. Новината предизвика поевтиняване на акциите на компанията на пазара на ценни книжа, където ЛУКойл е един от най-стабилните играчи. Акциите на други руски предприятия паднаха средно с 5-7 процента. Пазарната капитализация на ЛУКойл намаля с 350 млн. щ. долара, твърди вицепрезидентът на компанията Леонид Федун. Той напомни, че след многобройните проверки миналата година през май министърът за данъците и сборовете Генадий Букаев връчи на ЛУКойл наградата Добросъвестен данъкоплатец. Сега съвсем невъзмутимо Букаев заяви, че наградата е била за отчетените цифри, а искът е за подводната част. Шефът на Данъчната полиция Вячеслав Солтаганов обяви, че съдебното дело е заведено, за да може въз основа на него да бъде поискано съдействие от данъчните власти в западните страни. Претенциите на държавата към ЛУКойл според някои източници са за сума около 500 млн. щ. долара. Във фиктивния износ, според данъчните власти, са замесени седем дъщерни предприятия: ЛУКойл-Ставропол, ЛУКойл-ПНОС, ЛУКойл-транс, ЛУКойл-Перм, ЛУКойл-Москва, Чебоксарнефтепродукт-ЛУКойл-Волга, ЛУКойл Волга - нефтопреработка. Компанията на свой ред твърди, че държавата не й е върнала ДДС за износа за около 2.2 млрд. щ долара.


Всъщност атаката срещу ЛУКойл не е неочаквана. След като излезе от четиридневния престой в затвора Бутирка, Владимир Гусински предупреди, че следващият, върху когото ще се стовари ръката на Кремъл, ще бъде Вагит Алекперов. Тогава компанията енергично протестира срещу свободните му съчинения, тъй като отношенията между Алекперов и президента Путин бяха повече от безоблачни. На 7 юли депутатът Евгений Онишченко от групата Независим депутат поиска разследване в две от дъщерните предприятия на ЛУКойл в Нижневолск и Волгоград, които според него са занижавали облагаемата данъчна база.ПРЕЗИДЕНТЪТ ИСКА ОТ ОЛИГАРСИТЕ ДА ВЪРНАТ УЛОВА

Цялата тази активност изглежда малко странна. Повечето от най-имотните олигарси вече минаха през кабинета на Путин. На 23 и 29 юни Вагит Алекперов и Владимир Потанин водиха разговори с президента. Рем Вяхирев също твърдеше, че се е разбрал с Путин по случая Гусински.


Едва ли настъплението на Данъчната полиция и прокуратурата срещу едрия бизнес може да мине за някакво ведомствено бракониерство. Шефът на Данъчната полиция Вячеслав Солтаганов заяви пред президента Владимир Путин, че неговата служба може да поеме издирването на укритите и изнесените руски капитали. Данъчната полиция, генералната прокуратура и Федералната служба за сигурност не крият, че действат координирано. В интервю Владимир Путин заяви, че някои са наловили доста риба в мътната вода и смятат да задържат незаконно придобитото в историческа перспектива. Според руския президент, това няма да се хареса на народа, а също и на партньорите в чужбина. В същото време Путин твърди, че не може и дума да става за преразпределяне на собствеността или ревизия на приватизацията. Либерална икономика, силна държава е рецептата на руския президент, който обеща в посланието си да сложи край на диктата на черната икономика и на сивите схеми, на корупцията и изтичането на капитали. С дърпането на юздите на олигарсите очевидно се прави опит за мобилизиране на капиталите в момент, когато икономиката е на ръба на позитивна промяна. Валутните резерви и активното търговско салдо растат, цените на нефта са високи, курсът на рублата укрепва.


Путин не се е отказал от намерението да държи повечето от олигарсите далеч от властта и сегашната кампания не е само предупреждение да не се бъркат в спора му с политическия елит. Кремъл смята, че в периода на трансформации контролът на държавата в стратегическите отрасли трябва да бъде запазен като гаранция, че властта няма да изпусне отново юздите. Никой вече не може да разчита на имунитет.

200 ХИЛЯДИ НЕЛЕГАЛНИ АВТОМОБИЛА

В сряда в черния списък на Данъчната полиция бе добавено обединението АвтоВАЗ. Делото срещу него е заведено едновременно с делото срещу ЛУКойл, но генералният директор на автомобилната компания Владимир Каданников научи новината от телевизията. Той нарече преднамерена глупост и смешка твърденията, че АвтоВАЗ е произвел 200 хиляди автомобила с дублирани номера на купето. Учудващо е, коментира директорът, как Държавната автомобилна инспекция не е разкрила досега такава мащабна далавера. Каданников, който бе вицепремиер в правителството на Виктор Черномирдин, заяви, че е готов да признае наличието на всичките 200 хиляди нелегално произведени автомобила, ако данъчната полиция успее да намери поне един такъв. Годишно обединението произвежда 700 хиляди автомобила и наистина би било висш пилотаж да успее да скрива всеки трети. Щетите за бюджета според данъчните инспектори са за 600 млн. долара. През май данъчната полиция извърши обиски в 42 поделения на АвтоВАЗ и вероятно тогава се е натъкнала на схемата за укриване на данъци. Нелегално произведените автомобили са били пласирани основно през регионалните фирми Оренбург-Лада и Чехов-Лада, твърдят данъчните инспектори.


Не е задължително наказанието да е жестоко или сурово. Достатъчно е то да бъде необратимо, заяви президентът Владимир Путин. Очевидно показните акции срещу олигарсите трябва да извлекат политически капитал и да увеличат доверието на гражданите към силната власт. Правителството обеща да съкрати 10 пъти разликата между 10% процента най-богати и най-бедни граждани. Един от начините за мобилизиране на ресурсите е да бъдат закрити каналите на черната икономика, която според официални оценки контролира 40% от бизнеса в Русия.

КОИ СА СЛЕДВАЩИТЕ?

Според шефа на Данъчната полиция Вячеслав Солтаганов, те отдавна работят над ЮКОС, чийто президент Михаил Ходорковски също е сред 17-те най-видни предприемачи в Русия. Претенции Данъчната полиция има и към Сургутнефтегаз и Сибнефт. Заместник-ръководителят на кремълската администрация Владислав Сурков в интервю за Комерсантъ заяви, че олигарсите са знакови фигури и много тънък и ценен слой на обществото. Този колектив е освен това много крехък и страшно плашлив, твърди Сурков. Въпросът е акцията на Кремъл само уплах ли трябва да предизвика, или има за цел да пречупи неотстъпчивите олигарси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във