Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПУТИН - ЧОВЕКЪТ, НА КОГОТО МУ ВЪРВИ

16 март. Москва. Специално за БАНКЕРЪ от кореспондента на БНТ Валери Тодоров

Британският премиер Тони Блеър заяви, че е впечатлен от интелекта на новия руски лидер Владимир Путин. Според Блеър, Путин се стреми да модернизира Русия, да я превърне в управляема и силна, но в същото време в демократична и либерална държава.


Формалният повод за неофициалната визита на британския премиер в Санкт Петербург бе премиерата на операта Война и мир на Сергей Прокофиев, поставена от кинорежисьора Андрей Тарковски. След последните заплахи за покушение срещу Владимир Путин мерките за сигурност в старата руска столица бяха засилени. Путин и Блеър демонстрираха светско поведение в разкошната обстановка на Петродвореца и Ермитажа, в ложата на Мариинския театър. Чувството за хумор не ги напусна дори когато в началото на преговорите в Чесменската зала на Петродвореца се счупи облегалката на стола на британския посланик в Русия.


Изненадващо за мнозина Путин се появи сутринта в хотел Астория, за да покани на разходка британския премиер. Първите дами - Людмила и Чери, поддържаха духа на непринуденост. Госпожа Блеър даже си премери корема с приближилата към нея също бременна журналистка Татяна Малкова.


Сърдечният тон обаче не попречи на Тони Блеър да поиска от Русия повече искреност по чеченската тема.

Жестът на Блеър

Като жест към руския си събеседник Тони Блеър реши да жертва с благородна мисия в Москва двама от съветниците си - Томас Милибенд и Найджел Уикс. Първият е ръководител на административното ведомство на министър-председателя, а вторият - специалист в областта на финансите. Милибенд, който ще пристигне в Москва през май, ще съветва новия руски президент как да изгражда отношенията си с различните бюрократични ведомства. Сър Найджел Уикс трябва да помага за интеграцията на Русия в световната икономика и за развитието на малкия и средния бизнес. Макар че Блеър ще бъде упрекван за прибързания си жест на фона на кавказката война, той все пак изпревари американците, французите и немците, които все още са сдържани в отношенията си с новата власт в Русия.


От своя страна Владимир Путин очевидно е решил със специфичен подход да топи ледената стена със Запада. На срещата в Санкт-Петербург той предложи на директора на Световната банка Джеймс Уулфенсън да влезе в Консултативния съвет по чуждестранните инвестиции в Русия. Преди повече от седмица Путин заяви пред Би Би Си, че Русия не отхвърля вариант за членство в НАТО, но разчита на равноправни отношения и взаимна искреност. В Москва ходът бе оценен с предизборна риторика, но Западът бе учуден от смелостта на изявлението. В началото на своята кариера такива изявления правиха и други кремълски реформатори - например Хрушчов през 1955 и Борис Елцин през 1992 г. припомниха запознати.


Впрочем чуждестранните съветници също не са кой знае каква новост за Русия. Иван Грозни се съветвал с пленените дворяни Таубе и Крузе, които после написаха разобличителни мемоари за кървавите навици на руския цар. Петър Първи обичал да кани реформатори от чужбина, които създадоха цели потомствени фамилии в отделни отрасли. Немският юрист Фик, съветвал Петър Първи по административната реформа, след смъртта на царя бе изпратен в Сибир. През есента на 1991 г. като съветници на руското правителство бяха извикани американецът Джефри Сакс и шведът Андрес Ослунд. Книгите им за Русия не навяваха оптимизъм. По препоръка на Хелмут Кол известно време руските реформатори бяха съветвани от немеца Волганг Кате, който не одобри ваучерната приватизация на Анатолий Чубайс и определи като криминален модела на пазарна икономика, наложен на Русия. По-късно вицепремиерът Борис Фьодоров реши да покани бившия аржентински министър на финансите Доминго Кавальо, който трябваше да върже рублата за долара. Самият Фьодоров обаче не изкара дълго на поста.

Жириновски обещава тримилионна армия и реки от кръв за доброто на народа

Докато Западът оглежда руските политици, предизборната надпревара за президентския пост върви с пълна сила, въпреки оплакванията, че резултатът е известен предварително. Неочаквано се повтори интригата от парламентарните избори и Касационната колегия на Върховния съд върна Владимир Жириновски в списъка на претендентите. Това означава, че 70% от 111-те милиона бюлетини ще бъдат печатани наново. Но това е нищо в сравнение с емоциите, които създава Владимир Жириновски на своите почитатели. Навсякъде ще има отделения на КГБ и осведомители, а аз ще знам всичко, което става в страната, обещава той на избирателите си. - Реки от кръв ще се пролеят. Десет милиона ще загинат, петнадесет, но останалите 135 ще живеят нормално. Армията трябва да бъде голяма - не по-малко от три милиона. Ние имаме много проблеми - такса че ни е нужно мощно КГБ - поне с милион сътрудници. Ако трябва да се пролее кръв, ще я пролея, ако ви е страх, не гласувайте, предупреждава Жириновски. Вие имате един избор - или аз, или Путин. Бъдещият президент ще се нарича Владимир с инициали В.В. И никога президентът на Русия няма да се казва Гена (Зюганов), Гриша (Явлински) или Елочка (Ела Панфилова).


За Жириновски няма съмнение, че след 26 март в Русия ще има нов политически режим - военнополицейска диктатура: Ако не аз, друг ще го въведе.


За да разнообрази общо взето скучната предизборна борба, атрактивният Жириновски покани журналистите в ресторанта с многозначителното название Разгуляй на публично гадаене. Срещу 100 долара гадателката му обеща дълъг живот, естествена смърт, богатство и успех, но... на следващите избори. Сегашният победител нямало да изкара дълго и не е далеч времето на Жириновски. Освен многото врагове Жириновски има още един проблем - сина му, който не го разбирал. Трябва ли да убия сина си като Иван Грозни, за да ме разбере? - пита Жириновски. Шоуто продължава...

Гуруто от КГБ

На предишните избори за Борис Елцин работеха осем отбора имиджмейкъри, готови да реагират на всяка опасност. Сега Кремъл е по-разтревожен за активността на избирателите. Рейтингът на Путин се люлее на място. За всеки случай към имиджмейкърите са залепени специалисти с военен профил от Федералната служба за сигурност.


Според оценки на специалистите по връзки с обществеността сегашната президентска кампания официално ще струва 100 млн. щ. долара. Кампанията за преизбирането на Елцин струваше 600 млн. долара. Първоначално Кремъл състави списък от 50 компании, допуснати до касата на бъдещия президент. После списъкът бе съкратен наполовина. Твърди се, че сегашната кампания за избирането на Путин се дирижира от трима души - ръководителя на президентската администрация Александър Волошин, ръководителя на Центъра за стратегически разработки Виктор Греф и политолога Глеб Павловски. След изборите обаче администрацията на Кремъл най-вероятно ще поеме сегашният заместник на Волошин - Владислав Сурков, който сега изпълнява функциите на диспечер. Черните технологии разработва Павловски, но Кремъл вярва в магнетичната сила на новия гуру от КГБ, по когото като върху тефлон не се лепят компроматите. Анализаторите от Федералната служба за сигурност дават в прогнозите си двойно по-ниски показатели за гласуването за Путин, което според журналистите и социолозите е 60-70 процента. Към Центъра за обществени връзки на това ведомство са прикрепени двадесетина офицери, чиято задача е да обезвреждат нелоялните журналисти. Според същите източници се събират данни и за обкръжението на московския кмет Юрий Лужков и бившия премиер Евгений Примаков, въпреки че те бяха принудени да се откажат от борбата.


Оперативната сводка, която всеки ден се слага на бюрото на Путин, съдържа сведения за вътрешните отношения в политическите партии и движения, справки за политическите симпатии на ръководителите на средствата за информация, информация за позициите на основните опоненти, разположението на политическите сили в регионите и обзор на пресата.

Подаръкът за президента

В навечерието на изборите Федералната служба за сигурност също направи подарък на своя бивш шеф. В Чечения бе заловен и докаран в Москва Салман Радуев, който се прочу с рейдовете си в Кизляр и Первомайское, когато бяха убити много мирни жители, а близо 2000 души бяха взети за заложници. Няколкото покушения срещу Радуев бяха неуспешни, но при междуособици половината му череп бе отнесен и след пластичната операция с изкуствен нос, челюст и око Радуев бе неузнаваем. Черепът му бе затворен с титанови пластини, заради които получи прозвището Титаник. Той непрекъснато се сравняваше с Шамил Басаев и се опитваше да му подражава. В Москва пристигна дребничък, неузнаваем човечец, без очила, без брада и с обезобразено лице. Възникнаха съмнения дали това е прословутият Радуев, за чиито зверства бяха разказвани ужасяващи подробности. Той командваше т.нар. Армията на Генерал Дудаев и заради твърденията, че е срещал своя роднина, убития бивш президент на Чечения, Радуев бе смятан за невменяем.


Със залавянето на Радуев без нито един изстрел тезата за железния Путин отново изпълва желания обем. Книгата му От първо лице. Разговори с Владимир Путин вдигна голям шум заради обвиненията в незаконна предизборна агитация, но народът узна за любимия вожд много житейски подробности. Бъдещият президент обясни простичко и за семейството си, и за Елцин, и за небезизвестния Борис Березовски. Аз не съм се стремил към президентския пост, повтори Путин. Така просто се случи. Така му казал и Елцин: Страната ни е голяма. При вас ще се получи. Досега се получава. Изглежда, че и на 26 март ще се получи и бъдещият президент ще бъде с инициалите В.В. - Владимир Владимирович Путин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във