Банкеръ Daily

Общество и политика

Путин би дошъл в България само за да подписва сделки

Руският посланик Анатолий Макаров заяви, че може би е дошло време за посещение на президента Владимир Путин в България. Макаров напомни, че руският президент е посетил страната за последно през 2008 г., но в същото време подчерта, че подобно посещение трябва да бъде добре подготвено с подписването на конкретни споразумения и проекти, за да има смисъл. Относно евентуално посещение на външния министър Сергей Лавров, дипломатът каза, че такава възможност се обсъжда.

За изгонването на руски дипломати, обвинени в шпионаж и евентуална реакция от страна на Москва, Макаров обясни, че в международната дипломатическа практика действа принципът на реципрочност и страната му вероятно ще предприеме ответни стъпки.

Запитан за забраната съдия Андон Миталов и семейството му да посещават САЩ, руският посланик заяви, че не познава съдията, както и че не е наясно с мотивите за отказа на американските власти. Той предположи, че Миталов ще има възможност да защити честта и професионалната си репутация и допълни, че освен САЩ има много други държави, в които може да се пътува.

На въпрос дали България е фронтова държава в отношенията между Русия и Америка, той заяви категорично, че не се намираме в състояние на война и Русия не воюва с никого за територията на България, а Черно море е „море на дружбата”.

Единственото, към което Москва се стреми, е да осъществява тук свои проекти, които са икономически изгодни и за двете страни, както правят това и САЩ, отбеляза още Макаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във