Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПЪТЯТ Е, ЗА ДА БЪДЕ ВЪРВЯН

Любен Дилов-син, секретар на Движение Гергьовден, пред в.БАНКЕРЪ


Г-н Дилов, къде е мястото на Гергьовден в доста сгъстеното напоследък политическо пространство?
- В политиката е като с интелигентността. Интелигентността е константа, а броят на хората непрекъснато се увеличава. Абсолютно нормално е според мен увеличаването на субектите преди избори и винаги е ставало така. В крайна сметка около двеста партии се явяват на тях. Може би поправката в избирателния закон, която се подготвя в момента, ще успее да уреди този въпрос. По-любопитно обаче е, че появата на всеки нов субект не завзема пространство от тези, които заявяват, че няма да гласуват. Това означава изключителна бедност на пазара на идеи, а може би е и проява на предпазливост. Специално в Гергьовден сега се опитваме да бъдем предпазливи. От една страна, сме много щастливи, че почти всичко, което сме представили като обществени идеи, е влязло в един или друг вид в почти всички платформи, прочетени от нас досега, а и самата изпълнителна власт вече прилага голяма част от тях. Например много наши идеи в данъчното законодателство. Не искам да продължавам да изреждам, а само да илюстрирам мотивите ни да бъдем предпазливи. В края на краищата изборите не са нищо друго освен пазар на идеи.
Ние не изпитваме никакво притеснение, защото сме много наясно с аудиторията си. Почти поименно познаваме тези 200 - 250 хиляди души, които бихме искали да гласуват за нас. Послания ни са изцяло за тях. Ние няма да разчитаме на широкоспектърни послания. Ще приемем съвсем конкретни, дори съсловни, ангажименти към определени среди и групи хора с професионални или интелектуални интереси. В момента също текат срещи с лекари, компютърджии и др. Смятаме, че това е истинската политика. Тя е по-пряко представителна, а в България имаме пълна криза на представителността. Не е ясно коя партия чии интереси представя. По тази причина са и всичките тези обърквания на тема ляво - дясно, кой е християндемократ, кой е социалист...
Така че в Гергьовден сме много спокойни за ресурса, който имаме да приберем от гласоподаватели на изборите. Работата ни е да го активизираме - нищо повече.

Какви са отношенията ви с останалите партии?
- Ние не искаме да имаме нищо общо с тях. Стремим се да стоим колкото се може по-далече от стария политически елит, но все пак не можем да отказваме срещи. Ние делим субектите на три типа - такива, които са част от проблема, други, които са част от решението, и трети, които са част от пейзажа. За партньори търсим само онези, които биха могли да бъдат част от решението.

Има ли според вас такива?
- Има. Ако трябва да говорим за креативни хора - е едно. Ако трябва да говорим обаче за избор по целесъобразност - това е друго. Ние поръчахме изследване в кои коалиции сме най-предпочитани. От него личи, че най-много хората биха ни харесвали, ако сме в съчетание със СДС, после с БСП и т.н. Но ако говорим за политическа целесъобразност, трябва да кажа, че единственото място, където 2+2 прави повече от четири, това е заедно с ВМРО. Това са единствените два електората, които не се препокриват. Навсякъде другаде ние се припокриваме с някого и реализираме загуба на гласове. Още на местните избори разбрахме, че най-малко гласове сме прелели от ВМРО и т.нар. шоупартии.

Разпространената позиция обаче е, че нещата стоят точно обратното.
- Защото се преценява от гледна точка на ресурса, който освобождава СДС. Например няма нещо такова като млад избирател. Ние не делим хората на млади и стари, а на такива, които си случват живота, и такива, които остават той да им се случва. Нашите хора са първите - активните. Ако е необходимо нещо на българите в момента, това е да вярват в себе си. Цялата ни конструкция е от хора, които сами са се случили. Те самите са модел на това, как си случваш сам живота. При нас няма някакви измислени хора, появили се неизвестно от къде, неизвестно как забогатели...

Означава ли това, че ако тръгнете да влизате в съюз, то ще е единствено с ВМРО?
- Аз не бих поставил така въпроса. Възможно е да се случи всичко. Но на първо място стои много ясно изразеното желание на гергьовци да се явят сами на изборите. И преди форума на Камарата на клубовете ни на първи април това желание не може да се поставя под въпрос. Там, на форума, е възможно да бъде взет някакъв друг курс. За да убедим обаче всички тези хора, които не са партийци, за една или друга коалиция, само доводът, че сами не минаваме четирите процента, няма да е достатъчен. В такъв случай те ще ни кажат - по-добре не ги минавайте тогава.

Звучи доста лицемерно.
- Не. Тези хора са такива. Те са поставени в такава роля. В момента ние не можем да съберем кандидати за депутати. Има много желаещи, но те не могат да минат през цедката на клубовете.

И какво я прави толкова гъста тази цедка?
- Ами имаме около девет-десет изисквания. Първо, искаме лична декларация, че човекът не е бил доброволен сътрудник на ДС. Единственият начин да бъде недвусмислено доказана колаборация с тайните служби е наличието на подписана декларация за доброволно сътрудничество. Всичко друго може да бъде произведено.
Следващото изискване е да не е безработен. Това е задължително, тоест - да има доходи. Важно е да има степен на ангажименти, както и семейното положение. Ще се полага тест на МЕНСА, ще има и местно социологическо изследване, което ще мери популярността на тези хора.
Депутатите на Гергьовден ще са много важни за нас, защото ще трябва да демонстрират друг начин на правене на политика. В нашите партийни документи е записано, че пътят към целта е по-важен от всяка друга цел. Това означава, че при нас няма на всяка цена. Пътят е, за да се върви и демокрацията също е път. Не е толкова важно дали решението ще е за НАТО, или против НАТО. Това няма толкова голямо значение. Важен е начинът, по който ще стигнеш до съответното решение.

Как ще започнете предизборната си кампания?
- Ние вече сме в кампания. Тя е свързана единствено и само с това да станем по-разбираеми. Нашият твърд електорат, който е около два процента, ни разбира, но се нуждаем от разширяване на базата си, за да имаме необходимата резерва, която да ни донесе 5-6% на изборите. В този смисъл ще се опитаме контактите ни с хората да са колкото се може по-преки, защото не можем да разчитаме на медиен комфорт. Ние имаме ограничен медиен комфорт, тъй като сме последните хора в тази страна, които биха давали пари, за да увеличат медийното си присъствие. Но по-добре да не влезем, отколкото да постъпим така.

Някои ви подозират, че наистина не искате да влезете в парламента.
- Винаги е имало такива подозрения. Това е, защото никой не приема доводите ни насериозно. Другото нещо, което винаги много ни е ядосвало, е твърдението, че се продаваме. То ни съпътства още от времето на Ку-ку, когато Стефан Савов ни обвини, че вземаме пари от комунистите, за да свалим правителството на Филип Димитров. През 1998 г. пък Христо Куртев заяви, че Илия Павлов е дал милион и половина долара на Хъшове, за да дестабилизират кабинета и да денонсират ЕС, както и че председателят на парламента разполага с документи за това. Ние, разбира се, попитахме Йордан Соколов дали наистина разполага с такива сведения? Получихме отговор, че той самият не знае, но ние сами да си кажем колко сме получили.

Все пак има една поговорка, че крушката си има опашка...
- Защо да си има? Просто ние сме най-успешният мениджърски екип в областта на шоу-бизнеса и имаме ресурса да постъпваме самостоятелно. Тези атаки идват от политическия елит, който е свикнал и до тоалетната като ходи, някой да му плаща за това. А ние от политиката не получаваме, а харчим за нея пари, и то много. Вече сме на граница, на която трябва да търсим финансова подкрепа и го правим с публично фондонабиране.

А истина ли е, че определени кръгове в СДС са ви подсказали идеята да трансформирате шоупопулярността си в политическа?
- Тази версия си я пуска самият елит на СДС. Ние сме в много лоша ситуация. Когато единият полюс е завзет от СДС, а другият от БСП, нашето поведение е предопределено. В лявото пространство засега нямаме какво да правим. Разбира се, ще имаме цялостна кампания към електората на бедните, който разчита на бюджета - това са пенсионерите, по-възрастните хора...

И към тях ли ще се обърнете?
- Разбира се. Пенсионерът в момента има много по-голяма социална енергия от човека, който трябва да храни семейство. Този, който трябва да храни семейство, е склонен на компромиси, а пенсионерът е безкомпромисен. И ние сме длъжни да му кажем: Пим, ние имаме нужда от теб.

Събирате за депутати хора, които сами случват живота си, без дори да изисквате да са членове на движението ви. Не се ли страхувате, че влезли веднъж в парламента, те могат да започнат сами да си случват каквото пожелаят?
- Не.Защо? Какви са ви гаранциите?
- Начинът на подбора и на селекцията. Те имат голяма свобода извън законодателната ни програма, която става и тяхна, когато влизат в парламента, да гласуват по останалите въпроси по съвест. Това се случва много често в нашата група в софийската община.

Как ще реагирате, ако възможността за създаване на правителство опре до вашите хора?
- Ще има условия, които ще са ясни. За първи път българинът ще стане свидетел на публично разиграване на тази търговия.


Разговора води Адриана Белева

Facebook logo
Бъдете с нас и във