Банкеръ Daily

Общество и политика

Пускат в интернет информация за опасните сгради в София

От началото на 2018 г. досега са издадени над 100 предписания за рушащи се имоти, но собствениците масово не ги изпълняват. Именно заради зачестилите случаи на падащи мазилки, които застрашават минувачите, главният архитект на столицата Здравко Здравков е възложил проверки на сградите паметници на културата във всички райони на града. Целта е да се установи актуалното състояние на всяка сграда и да се предприемат превантивни мерки за опазване. Цялата информация от проверката ще бъде публикувана на сайта на общинското направление "Архитектура и градоустройство". Там ще има статистика за състоянието на всяка сграда, производствата за всеки обект и какви действия ще се предприемат. Очаква се данните да са достъпни до месец.

"Започнати са редица производства, които са свързани със заздравяване и укрепване на сградите. Ангажиментът за това е на собствениците. В повечето случаи, когато етажната собственост се представлява от едно лице, е лесно, но когато няма домоуправител, е трудно. Следващата стъпка е приключване на административното производство със заповеди за изпълнение. При налагане на законова ипотека обаче общината трябва да е наясно към кого да отправи иска и да си търси парите, защото става дума за разходване на публични средства", обясни арх. Здравков.

С промените в Закона за устройството и застрояването на София бяха драстично увеличени санкциите за собствениците на ценни сгради, които не ги поддържат. Размерът на максималната санкция, която може да бъде наложена, стана 200 000 лв. Здравков обаче е категоричен, че очевидно само налагането на глоби няма да реши проблема. Затова София е първата община у нас, която създаде своя програма за подпомагане на собствениците на ценни сгради, които искат да ги реставрират. По програмата “Културно наследство” те ще могат да получат безплатен проект за укрепване и реновиране на имота си. Очаква се самата процедура по кандидатстване да започне наесен, след като през лятото се подготвят формулярите за кандидатстване, методиката за избор на изпълнители и начинът, по който ще работи програмният съвет. Пилотният бюджет на програмата е 300 000 лв.

София подготвя и промени в Закона за културното наследство. Едно от исканията е за облекчаване на процедурата за налагане на законова ипотека. Сега тя е обвързана с доказване на системност на нарушението - в рамките на 1 г. трябва да бъде констатирано 3 пъти неизпълнение на производството.

Главният архитект припомни, че през септември общината се надява да придобие още един ценен имот, след което да се погрижи за възстановяването му, а именно къщата на поета Пейо Яворов на ул. "Г. С. Раковски". На последната си сесия в четвъртък миналата седмица Столичният общински съвет даде зелена светлина кметството да участва в новия търг за имота, обявен от частен съдебен изпълнител. Общината ще предложи 1,3 млн. лв., колкото е обявената начална цена на търга.

В София има над 1400 ценни сгради. Досега в центъра са възстановени 118 такива обекта.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във