Банкеръ Daily

Общество и политика

Пускат Миню Стайков на свобода срещу 200 000 лева гаранция

Апелативният специализиран съд измени мярката за неотклонение на бизнесмена Миню Стайков, като тя вече е „Парична гаранция“ в размер на 200 000 лв. Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. То е подписано с особено мнение от председателя на съдебния състав - съдия Галя Георгиева.

Стайков е подсъдим за данъчни престъпления, производство на цигари без бандерол, пране на пари. Той беше задържан на 5 септември 2018 г., като след 8 месеца трябваше да бъде освободен от ареста, защото изтече максималният срок за задържане в досъдебното производство. Тогава обаче прокуратурата го обвини и за злоупотреба с еврофондове, заради което спецсъдът отново го остави в ареста. Второто дело вече е и в съдебна фаза, а едва в началото на февруари т.г. Апелативният спецсъд освободи Стайков под домашен арест.

Стайков осъди България в Страсбург заради прекомерно дълго задържане и се кандидатира за депутат.  Бизнесменът беше намесен и в разказите за злоупотребите по време на управлението на ГЕРБ. По време на заседанията на парламентарната комисията по ревизията агробизнесменът Светослав Илчовски заяви, че на рожден ден на бившия премиер Бойко Борисов му е било показано видео как в ареста издевателстват над "бизнесмен от Карнобат". Самият Стайков чрез адвокатите си категорично отрече да става дума за него.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във