Банкеръ Daily

Общество и политика

Пускат движението в тунел "Витиня" след дълъг ремонт

След дълъг и тежък ремонт от днес се пуска движението без ограничения в тунел "Витиня" на автомагистрала "Хемус", съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ремонтът на съоръжението започна през 2017 година, след като е установено, че тръбата не отговаря на изискванията за безопасността на пътуващите.
 

Тръба за София вече е с нова облицовка, хидроизолация, отводнителна и дренажна система, асфалтова настилка, система за видеонаблюдение, пожароизвестяване, вентилация, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, с които се осигуряват по-висока безопасност на пътуването и възможност за бърза реакция при инцидент. В съоръжението са монтирани и 14 реверсивни вентилатора. В съоръжението има монтирано енергоефективно LED осветление - 375 осветителни тела.

Подобен ремонт на тунела не е правен от построяването му през 1984 г. След първоначалния оглед преди 4 години е установено, че ремонтът на тунела ще е много по-сложен от предвиденото.

Установени са кухини между първичната и вторичната облицовки и между тунела и планината. Стоманената армировка е била в състояние, в което носимоспособността ѝ е щяла да стане нулева и при съвсем дребно въздействие е имало опасност да се свлече цялата скална маса.

За усилване на тунела и попълване на кухините между първичната облицовка и скалния масив е инжектиран специален бетонов разтвор през направени за целта 3000 отвора. След това е извършено укрепване на масива и тунелните облицовки, за което са изпълнени анкери с обща дължина около 72 км. Всичките са инжектирани с около 600-700 литра циментов разтвор за всеки анкер, съобщават от АПИ.

Изградена е дренажна система и система за опасни разливи. В резултат от всички дейности тунелът вече е напълно сух и без течове.

В съответствие с европейските изисквания в най-дългия на тунел "Витиня" у нас са пробити три напречни галерии, които да свързват двете тръби в случай на авария.

 Индикативната стойност на проекта бе около 50 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във