Банкеръ Daily

Общество и политика

Първото заседание по делото за клевета на Мая Манолова срещу Борисов е в четвъртък

В четвъртък, 15 октомври 2020 г., oт 14:00 ч. в Софийския районен съд е първото заседание по делото за клевета, заведено от Мая Манолова срещу Борисов. Бившият омбудсман заведе дело срещу премиера за клевета по повод на твърденията му, че във Волуяк, по време на кандидат-кметската кампания за София, тя се е срещала с роми, за да прави „уйдурма за купуване на гласове“.

В същото време обаче ставаше въпрос за среща на Мая Манолова с жители на Волуяк по повод неизградена канализация, липса на транспорт и лошо водоснабдяване.

На 7 ноември 2019 г. Манолова заведе дело срещу Борисов за 15 000 лв. за неимуществени вреди от неистински и опозоряващи твърдения. Насрочването на делото на Манолова срещу Борисов отне една година.

Като ответна реакция Борисов е завел иск срещу Манолова на 3 юли 2020 г. по повод интервю на Манолова пред БТВ, в което тя казва, че "човекът, който пусна, извинявайте допусна, братя Галеви да се укрият от правосъдието и да напуснат страната, в национален ефир призна, че са фактор в кметските избори в София."

В исковата си молба Борисов е вписал, че "започва да има и проблеми със съня, изпитвал е смущения, напрежение, гняв и неудобство от свързването на името му с обидните и клеветнически изявления на ответника по негов адрес." Изпитвал е също "стрес; подтиснал се и се разстроил от незаконосъобразната намеса на ответника в личната му сфера и публичното засягане на неговия личностен и професионален авторитет и добро име."

Случайното разпределение на делото на Борисов срещу Манолова обаче е извършено след изтичането на срока по правилата на съда - вместо до края на деня на 3 юли, когато е заведена исковата молба или на следващия работен ден - 6 юли, делото е разпределено на съдия едва на 7 юли 2020 г.

И двата иска са на стойност по 15 хил. лв.

По-рано Мая Манолова заяви, че РИОСВ трябва да се разформироват и да се преосноват. „Те са се превърнали в пионки на икономически силните и са опасни за българските граждани”, посочи тя. Председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова заяви това пред медиите във Враца по време на протеста срещу мръсния въздух в града.

В циментовия завод до врачанското село Бели Извор се горят годишно над 80 хил. тона RDF от софийския завод за боклук. Около 20% от изгаряния боклук е текстил, внесен от Италия, допълни Манолова.

Тя каза още, че протести ще има и в София, където кметът Фандъкова не се съобрази с мнението на гражданите и продължава с намерението си за изграждане на инсталация за горене на боклук в центъра на столицата.

„Не сме трето качество държава и осмо качество граждани. В другите европейски държави спазват екологичните изисквания и  стандарти и се налагат санкции. Защо в България да не може? Във всяка област има икономически силен човек. Такива заводи не трябва да са затваряни, а да отговарят на стандартите и да са контролирани 24 часа със станции, които гражданите могат да следят”, категорична бе Манолова.

Тя припомни, че от "Изправи се.БГ" внесоха законопроект, с който се забранява вносът на боклук в България от трети страни, ограничава се времето за престой на боклука и България да не става дестинация за чужд боклук. „На дневен ред е въпросът дали да се внася толкова боклук в България. Бяхме на пристанището във Варна и видяхме тоновете боклук, които се докарват от различни европейски държави и след това се извозват към заводите за горене”, каза още Манолова.

В последните дни Манолова беше на протестите за чист въздух в Нова Загора, Стара Загора, Велико Търново, Русе, както и на делото в пазарджишкия съд, в което тя защитава про боно председателя на инициативния комитет за чист въздух в Пещера Златка Цвеева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във