Банкеръ Daily

Общество и политика

Първото заседание на новия парламент ще е в старата сграда

Първото заседание на 45-ото Народно събрание ще се проведе в старата сграда. Това са решили представители на парламентарните сили, които влизат в състава на новия парламент. Те се събраха този следобед на организационна среща за първия ден от мандата си.

Идеята заседанието на Народното събрание да се проведе в старата сграда е била на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", която е втора политическа сила. От партията настояват и следващите заседания се провеждат там. От другите политически сили единствено от ГЕРБ са били против.

Предстои народните представители да гласуват дали и следващите заседания на новото Народно събрание да не се провеждат на пл. "Народно събрание". 

За ремонта на зала "Света София" в бившия Партиен бяха отделени над 23 млн. лв. През септември 2020 година за първи път депутатите започнаха да провеждат заседанията си там. Идеята пленарните заседания да се провеждат в Партийния дом предизвикаха възмущения и полемики. А директният достъп на медиите до депутатите беше силно ограничен, което допълнително засили недоволството.

Първото заседание на новоизбраното 45-о Народно събрание ще е в четвъртък, 15 април от 9 часа. Това стана ясно, след като днес президентът Румен Радев подписа указ за свикването му.

След първото заседание на парламента държавният глава би следвало да открие и процедурата за съставяне на ново правителство. По закон президентът трябва да връчи първия мандат за съставяне на кабинет на първата политическа сила – ГЕРБ. От партията обявиха във вторник, че ще предложат правителство въпреки малките шансове то да бъде подкрепено. Все още не е ясно още кой ще е кандидатът за министър-председател. 

Ако ГЕРБ не получи нужната подкрепа за предложения кабинет, президентът трябва да връчи мандата на втората формация в парламента –  партията на Слави Трифонов "Има такъв народ".

Facebook logo
Бъдете с нас и във