Банкеръ Daily

Общество и политика

Първото заседание на новия парламент ще е на 15 април

Президентът Румен Радев подписа указ, с който свиква на 15 април 2021 г., от 9 часа, новоизбраното 45-о Народно събрание на първо заседание. Очаква се в сряда, 14 април, указът да бъде обнародван в извънреден брой на Държавен вестник.

В днешния брой на Държавен вестник са публикувани решенията на Централната избирателна комисия за резултатите от парламентарните избори – разпределение на мандатите и имената на депутатите в 45-ото Народно събрание.

След първото заседание на парламента държавният глава би следвало да открие и процедурата за съставяне на ново правителство. По закон президентът трябва да връчи първия мандат за съставяне на кабинет на първата политическа сила – ГЕРБ. От партията обявиха във вторник, че ще предложат правителство въпреки малките шансове то да бъде подкрепено. Все още не е ясно още кой ще е кандидатът за министър-председател. А досегашният вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева тази сутрин обвини президента Радев, че бави процедурата.

Ако ГЕРБ не получи нужната подкрепа за предложения кабинет, президентът трябва да връчи мандата на втората формация в парламента –  партията на Слави Трифонов "Има такъв народ".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във