Банкеръ Daily

Корнелия Нинова:

Първо споразумението за коалиция, после имената на министрите

Коалиционното политическо споразумение трябва да се реши до довечера. Утре ще се гледа структурата на Министерския съвет, персоналните ни предложения - на Изпълнително бюро на БСП и на Национален съвет на БСП. Това каза лидерът на левицата Корнелия Нинова след консултациите при президента Румен Радев. Тя нито потвърди, нито отрече, че ще бъде вицепремиер в новото коалиционно правителство.

"Всички персонални въпроси за министри ще разгледаме по-късно с коалиционните партньори. Днес сме съсредоточени към споразумението, снощи късно го получихме, по-точно нощес, разгледахме го с експертните групи. Имаме някои забележки, обсъдихме ги, до довечера продължаваме с това да изчистим политическото коалиционно споразумение", каза Нинова.

Тя не пожела да коментира министри и постове, докато не са окончателни.

Нинова заяви, че споразумението ще е подписано от "Продължаваме промяната" с всяка една от другите партии - коалиционни партньори.

Тя отрече да се предвижда Министерство на държавните предприятия, каквато информация изтече в медиите. Коректното име ще е Министерство на икономиката и индустрията.

Нинова заяви, че за тях е приоритет да се приеме бюджетът.

При президента лидерът на БСП заяви, че ще положат докрай усилия за да има редовен кабинет.

"Удовлетворени сме, че останалите партии по време на преговорите приеха дефицитът да се повиши от 2,6, както предвижда служебното правителство, до 4. Също така се разбрахме по време на експертните разговори част от мерките, които предвиждаме, да намерят своето изражение веднага още през януари в бюджета, който ще се приеме. За нас това е сериозният разговор. Знам, че за вас е по-любопитно кои ще са министрите, но за нас приоритет е да се приеме бюджет. Ние настоявахме бюджетът да бъде приет още до края на годината, но си даваме сметка, че забавянето прави невъзможно това и бюджетът ще бъде приет през януари", каза още лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова след проведениете консултации преи президента Румен Радев. 

"Разговорите с президента протекоха добре. Вие чухте тази част, в която настояхме този процес да завърши със сътавяне на редовно правителство. Повече при президента задълбочихме разговара за бюджета. В коалиционното споразумение политиките са разписани за 4-годишен мандат. Има политическа воля на четирите субекта за 4-годишен мандат. Остава от нас да си свършим работата, за да изпълним този мандат. Имаме някои бележки по коалиционното споразумение. Срещнахме се с колегите Кирил Петков и Асен Василев, обсъдихме ги. До довечера продължаваме с това", допълни тя. 

"Не сме критикували служебното правителство. Критикувахме служебния министър на здравеопазването, когато въведе зеления сертификат по начина, по който го въведе. Критикувахме и други министри. Националният съвет на БСП ще даде оценка на служебното правителство", завърши Нинова. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във