Банкеръ Daily

Общество и политика

Първите учебници по религия влизат в училищата през есента

Първите учебници по религия влизат в образователната система през есента. Досега преподавателите използваха учебни помагала по предмета. През настоящата учебна година над 12 хиляди ученици са избрали свободно избираемия предмет в една от неговите три разновидности - християнство-православие, ислям и неконфесионално обучение.

Учебниците, изготвени от Светия синод на Българската православна църква, преминаха успешно първия етап на конкурсната процедура, след като получиха одобрението на оценителите от просветното министерство за съдържанието, графичния дизайн и полиграфическата изработка. 

Изготвените учебници от 1 до 5 клас са първите официални синодални учебници по Православие след премахването на часовете по Вероучение в края на 40-е години на ХХ век, обясни Ловчанският митрополит Гавриил и допълни, че е убеден в изключителната полза от изучаването на този предмет.

"След 30 години демокрация се даде възможност да бъдат съставени официални учебници. Това е един голям подарък към българските родители. Много добре е децата от малки да се учат на добро, тогава то има върху тях сила и въздействие. Това е един от начините да помогнем на възпитанието на младите поколения", посочи митрополитът пред БНР.

Процедурата по оценяване и одобряване на проекти на учебници от 1 до 12 клас по учебния предмет религия – православие, ислям и неконфенционално обучение, започва със заповед на министъра на образованието от септември 2018 г.

След като получиха пълното одобрение от страна на оценителите на просветното министерство, синодалните учебници влизат в последната фаза от конкурсната процедура. Предстои авторите да разпространят проектите на учебниците в училищата, в които се изучава съответния предмет, разясни Пенка Иванова, ръководител на Дирекция „Учебници и училищна документация“ към МОН.

"Учителите, които преподават това, ще имат възможност да дадат своето становище дали този проект на учебник е пригоден за системата. Едва тогава министърът ще издаде своята заповед с решение дали одобрява, или не одобрява даден проект на учебник по религия. Така е направен графикът, че за началото на учебната година всички учебници да бъдат в училищата при учениците", каза Иванова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във