Банкеръ Daily

Общество и политика

Първите дози ваксини срещу COVID-19 вече са в България

Камионът с първите дози ваксини срещу COVID-19, които ще се използват в България, вече е в София. Ваксините на "Пфайзер"/"Бионтех" бяха доставени в сградата на Националния център по заразни и паразитни болести. Те бяха приети от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, председателя на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов и директора на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев. 

В първата пратка има 9750 дози ваксина, като тя е за над 4 хиляди граждани. В неделя ще започне ваксинирането в три града - София, Пловдив и Бургас, където ще бъдат разпределени 1100 дози. В останалите райони това ще се случи на 28 и 29 декември.

Ще бъдат предоставени информационни материали сред лекари и гражданите. Имунизирането ще се извършва в лечебните заведения и регионалните здравни инспекции.

Близо 45 000 са желаещите да се имунизират. Първият ваксиниран ще е здравният министър Костадин Ангелов, обяви той на брифинг.

Има постоянно заявки от различни структури, като хранително-вкусовата, от съюза на артистите и от адвокатски кантори, стана ясно от брифинга тази сутрин. Ще се насочи сериозно внимание и към домовете за възрастни хора, за да може се изпълняват фазите по имунизация синхронно.

"Амбицията ни е да постигнем 70% ваксинирани българи. След като постигнем това число, ще хвърлим маските, ще започнем да се виждаме, да виждаме своите близки, да ходим на театър и кино", каза Ангелов.

Кампанията се организира от регионалните здравни инспекции, а имунизациите се извършват от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, регионални здравни инспекции, както и от лекари в специализирани структури на Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната.

В заповедта на здравния министър ясно е разписано, че имунизацията срещу COVID-19 е препоръчителна и безплатна и се поставя по желание.

В Пловдив вече е създадена организацията за старта на ваксинацията на медиците. В утрешния ден е предвидено да бъдат имунизирани 163 медицински лица от болниците от града и областта с ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“, от която днес в България пристигнаха 9750 дози.

А в следващите 4 дни - още 440 медици, съобщиха от Областния кризисен щаб.

Първата ваксина ще бъде поставена в 10 часа в неделя в университетската болница „Свети Георги“, където са и най много желаещите да бъдат имунизирани. Това са 200 лекари, сестри и санитари като там ваксинацията ще продължи пет дни.

В другите лечебни заведения, в които утре започва имунизирането са университетската болница Пловдив, двете общински болници „Света Мина“ и „Свети Пантелеймон“ и болниците в Раковски и Асеновград.

От първите ваксини ще се възползват и медиците от шест частни болници в Пловдив.

Паралелно с това през петдневния период в имунизационния кабинет в пловдивската здравна инспекция срещу COVID-19 ще бъдат ваксинирани медици от Спешна помощ, доболничната помощ и лекари от инспекцията.

Лекарите в COVID отделенията в Бургас са първите, които ще бъдат ваксинирани, като тези, които вече са преболедували, ще отстъпят място на колегите си. Това обяви д-р Теодор Попов, зам.-завеждащ на COVID отделението към онкологичния център в града. Именно той ще е първият ваксиниран в Бургас.

След получаване на ваксините, в отделението ще бъдат ваксинирани 15 медици. "Реших да се ваксинирам поради причината, че искам да предпазя себе си и моите близки. Нямам притеснения. Страничните действия на ваксините са общите – неразположение, температура, но това се случва в по-голямата част от ваксините, които се използват. Моят съвет е – имунизирайте се, въпреки притесненията. Всяко нещо е страшно от първия път", каза Попов.

Материалът е обновен в 10:50 ч.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във