Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПЪРВИЯТ ТУР ОТ НАДДАВАНЕТО ЗА БУЛБАНК ЗАПОЧНА

ФАР одобри предложения от БКК списък на 11 чуждестранни финансови институции, които кандидатстват за консултанти по приватизацията на БУЛБАНК, съобщи за в.БАНКЕРЪ изпълнителният директор на консолидационната компания Петър Жотев. По този начин той официално обяви старта на надпреварата за най-голямата българска банка. Г-н Жотев отказа да назове имената на кандидатите. Това обаче не попречи те да бъдат изяснени. В състезанието ще участват Credit Commercial de France, West Merchant Bank, Rotschild Fond, UBS, CIAB Investment, Dresdner Kleinwork Benson, Merrill Lynch, Bankers Trust, Gapo Emerging Cantris Finance, ABN Amro и Shroders Investment Bank.


Одобрени са и тръжните документи, по които кандидатите за посредници при продажбата ще изготвят офертите си. На 18 юни тази година представителите на 11-те кандидати ще се срещнат със съвета на директорите на БКК и на програмата САРА в сградата на Министерския съвет. А до края на месеца специална комисия ще избере консултантът по приватизацията на БУЛБАНК.


Около тази приватизационна сделка ще се сблъскат най-много интереси. Съвсем не в шеговит тон банкери коментират, че ако около продажбата на Пощенска банка летят искри, при приватизацията на БУЛБАНК ще падат гръмотевици. Познавачи на нравите у нас твърдят, че няма как да бъде спестено удоволствието на публиката да се запознае с мнението на задгранични специалисти от български произход за негативните качества на един или друг консултант или инвеститор. Няма да се разминат и медийните разкрития за подмолните намерения на този или онзи кандидат-купувач, докато други конкуренти благосклонно ще бъдат оставени без внимание. И колкото повече напредва процедурата по приватизацията на банката, толкова повече страстите ще се нажежават. Защото залогът, а оттам и интересите са твърде големи.


По информация от март тази година БУЛБАНК държи 32% от всички активи на банковата система, 25.1% от кредитите, дадени на граждани и фирми, и 27.4% от привлечените от тях средства. Освен това банката притежава значителен потенциал за развитие и като ликвидни пари, които могат да бъдат ангажирани в кредитирането, и като капиталова база, която позволява отпускането на значителни по размер кредити - до 17.3 млрд. лв., на една фирма. Не на последно място БУЛБАНК разполага и с едни от най-добрите банкови кадри и с мениджърски екип, който се ползва с признанието на финансовите специалисти у нас и в чужбина.


Останалите сделки за продажба на банки, които БКК задвижи, също са източник на несекващи коментари. До 20 юни тази година консолидационната компания и Nomura International - Лондон - кандидат-купувачът на


Пощенска банка


трябва да постигнат съгласие по двата спорни въпроса. Британците все още настояват за ескросметката с парите, от която да бъдат покрити евентуални загуби от неизвестни засега слаби места. Освен това те имат забележки и по изискването на БКК Nomura International да остане мажоритарен акционер в Пощенска банка три години след покупката й. Ако до 20 юни между продавача и купувача не се стигне до съгласие, БКК ще предложи на Nomura International, на Националната банка на Гърция и на American International Grup свой проектодоговор за продажба на Пощенска банка и тя ще бъде купена от онзи, който го приеме и се подпише под неговите клаузи.


Процедурата за приватизация на


ЕКСПРЕСБАНК


също вече е в ход. До 10 юни 1998 г. в БКК трябва да се получат офертите на кандидатите за консултанти по приватизацията на банката. Те ще бъдат класирани от седемчленна комисия, в която ще влязат трима представители на БКК, по един представител на ЕКСПРЕСБАНК, на програмата САРА и на ЕС, както и един независим експерт. Комисията ще проведе срещи с кандидатите за приватизационни консултанти и до 20 юни ще обяви печелившата оферта. В наддаването за консултанти на ЕКСПРЕСБАНК участват Credit Commercial de France, HSBC Investment Bank, West Merchant Bank, BANEXI, KPMG, N.M. Rotschild, Arthur Anderson, Dresdner Bank, Merrill Lynch International Limited, Central еnd Eastern European Privatisation Network, Internationalle Nederlanden Bank и Bank Ambrosiano Veneto. Предвижда се банката да бъде продадена до края на септември тази година.


Последната операция, която БКК трябва да приключи през 1998 г., е изборът на чуждестранен мениджър за


БИОХИМ


Консолидационната компания вече е изпратила за одобрение до програмата ФАР списък от чуждестранни банки, които желаят да поемат управлението на българската кредитна институция. В края на август до ФАР ще бъдат пратени и тържните документи за избор на чуждестранен мениджър на БИОХИМ, който трябва да бъде посочен през септември. Банката, която поеме управлението на БИОХИМ, ще поеме ангажимента да я подготви за приватизация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във