Банкеръ Daily

Общество и политика

Първият ден от болничните няма да се заплаща, реши съветът на управляващата коалиция

От първи юли догодина минималната пенсия ще бъде 250 лева. Това са се договорили ГЕРБ и „Обединени патриоти“ на политически съвет на управляващата коалиция с участието на премиера Бойко Борисов.

Политическият съвет, в изпълнение на заложените в програмата за управление приоритети, е решил минималната пенсия да стане 250 лева от началото на юли 2020-а година, като това ще обхване близо 800 000 пенсионери, обясни лидерът на НФСБ Валери Симеонов на брифинг в парламента. Това предложение ще бъде внесено между първо и второ четене на държавния бюджет.

Другото постигнато решение е за децата от уязвимите групи на възраст от 4 до 6 години възраст включително, държавата да заплаща таксата за детската градина. Критерият ще е свързан с доходите и всяка община ще определя тези деца, които ще получат безплатна детска градина. Този период обхваща и предучилищната възраст.

Държавата ще открие и фонд в следващите три години, в който ще се заделят по 70 млн. лева за строителството на детски градини и ясли там, където е необходимо,

От 1-ви януари 2020-а година първият ден от болничния няма да се заплаща и остава за сметка на гражданите. Вторият и третият ден ще се поема както и досега от работодателите. Това, според управляващите, е опит за спиране на злоупотребите с фалшивите болнични.

"Ангажиментът ни е минималната пенсия да стане 300 лв. До края на управлението, вървим в тази посока", заяви Валери Симеонов. Попитан дали партия "Атака" е участвала в обсъжданията за бюджета, той отговори: "Атака" е изключена от коалиция "Обединени патриоти".

"Коалиция ГЕРБ – "Обединени патриоти" е запазена. Тя не е променена. Самата коалиция "Обединени патриоти" е променена", поясни Симеонов.

На въпрос защо сега обсъждат текстове от бюджета, лидерът на НФСБ посочи, че към този момент са актуални поправките, които ще бъдат внесени между първо и второ четене. Той припомни, че до сега бяхме в период на избори.

"При този бюджет трудно може да се направи индексиране на пенсиите, но ще го заложим в следващия", каза още Симеонов. По думите му сега това може да се направи, за да извадим тези най-бедни хора, които имат стаж и възраст. "Малко от малко държавата е длъжна да им подаде ръка, защото те съставляват най-бедното съсловие от обществото, а са работили цял живот", посочи лидерът на НФСБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във