Банкеръ Daily

Общество и политика

Първия български ежедневник „Секидневний новинар“ е издаван в Букурещ

Бобеков е първи редактор на първия български ежедневник "Секидневний новинар", който излиза в Букурещ.

На днешния ден през 1877 г. в Букурещ излиза първи брой на първия български всекидневник "Секидневний новинар" (Le nouvelliste quotidien).

Издаван е в румънската столица  в периода между 6 април и 5 юни 1877 година. Негови редактори са Павел Бобеков, Иван Адженов и Михаил Тенев.

"Секидневний новинар" публикува информация на френската телеграфна агенция „Хавас“.

Сред задачите на всекидневника е да информира за развитието на Руско-турската война от 1877-1878 година.

Преди началото на въстанието заради военната си подготовка Павел Бобеков е избран за председател на Военния съвет (Привременното правителство) в родния си град Панагюрище по време на Априлското въстание в IV-ти революционен окръг. След потушаване на въстанието успява да избяга в Румъния, след което участва като доброволец в Сръбско-турската война през 1876  година. На следващата година заедно с Иван Адженов издават първия български ежедневник "Секидневний новинал" в Букурещ, на който Бобеков е първи редактор. При обявяването на Руско-турската война през 1877 г. Павел Бобеков се включва като преводач и е зачислен при щаба на генерал Гурко. При Търново заболява от тиф, а по други сведения от туберкулоза, и умира. 

Иван Попалексов Адженов е революционер и журналист. Той е роден в Казанлък и учи в Букурещ, където са запознава с Георги С. Раковски и Любен Каравелов. Анженов участва в Тайния централен български комитет (1866 г.)  и в Българския революционен централен комитет (1873-1874 г.. Заедно с Павел Бобеков издава първия български всекидневник "Секидневний новинар". Също и първите събрани съчинения на Раковски. Автор е и на първата биография на Раковски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във