Банкеръ Daily

Общество и политика

Първи заявки на номинирани за министри в кабинета "Петков"

Част от приоритетите в своите ресори обявиха номинираните за министри в проектокабинета на Кирил Петков с мандат на "Продължаваме промяната". Сред тях са публичен регистър на процедурите в сферата на околната среда, да се вдигне скоростта на жп транспорта, преизчисление на пенсиите, превъоръжаването и попълване на липсите в състава на въоръжените сили. Както и ограничаване на правомощията на главния прокурор, въвеждане на електронна идентификация.

Борислав Сандов - вицепремиер и екоминистър от квотата на "Демократична България":

Едно от първите неща, с които Борислав Сандов ще се захване като министър на околната среда и водите, е прозрачността.

"Искам всяка една процедура, която се намира в регионалната инспекция по околната среда и водите да бъде в публични регистри, за да можем да не разбираме за някои намерения, веднага след като дойдат багерите", каза Сандов пред репортери в парламента.

Той заяви, че ще участва в Съвет на министрите по околна среда на 20 декември в Брюксел, където ще се опита да извоюва известен толеранс за България.

"Искам да дам знак и да ни бъде даден толеранс, за да можем да променим курса и България, така че да не е от двойкаджиите, когато говорим за околна среда и води", допълни той.

Николай Събев - министър на транспорта от квотата на "Продължаваме промяната":

Според Николай Събев, познат и като собственик на фирмата "Еконт", веднага трябва да се вдигне скоростта на жп транспорта до нивото на безопасна скорост, за да имаме оферта към потребителите.

Събев е на мнение, че има жп участъци, в които вместо да се направят нужните ремонти, съзнателно се създават ограничения за намаление на скоростта. Трябва да видим кои са тези участъци, как най-бързо можем да направим тези ремонти, така че да вдигнем до безопасно ниво средната скорост на придвижване на товарните и пътническите влакове, смята Николай Събев.

Той е убеден, че проектокабинетът може да изкара четиригодишен мандат, защото според него всички условия за това да има нормална държава и ускорение в икономиката са налице. Обществото има такива очаквания, имаме обществената подкрепа и в разговорите с коалиционните партньори това беше вече очевидно, допълни Събев.

Георги Гьоков - министър на труда и социалната политика от квотата на БСП:

Няма да има драстично поемане на нови дългове. Ако се стигне до такова, те няма да са в размер на 10 млрд. лева. Предстои преизчисление на пенсиите, като те няма да бъдат под досегашните нива, обяви пред NOVA Георги Гьоков. 

Пенсионерите от догодина няма да взимат по-малки пенсии, отколкото досега. След предвиденото увеличение ще има и добавка, чийто размер ще се уточни допълнително след новия бюджет. Добавката ще бъде за всички, не само за пенсионерите, под прага на бедност. Минималната пенсия ще бъде 370 лв., както е предвидено. Коалиционното споразумение предвижда изработването на нов механизъм за осъвременяване на пенсиите”, обясни Гьоков.

Пенсиите ще се повишат на две стъпки от догодина. Минималната работна заплата ще бъде в размер на 710 лева.

Бойко Рашков - министър на вътрешните работи от квотата на "Продължаваме промяната":

Приоритет на МВР са разследванията по големи проекти, започнати преди години, в това число и за АМ "Хемус". Ще продължим упорито да работим по разследването на тази магистрала, обяви Бойко Рашков минути след като бе номиниран за вътрешен министър в проектокабинета с мандат на "Продължаваме промяната".

"Струва ми се, че това ще доведе до промени в бъдеще. Те ще се отнасят и за състава на някои от парламентарните групи. Надявам се да постигнем необходимите резултати, следващи фактите, които сме установили", посочи Рашков.

Стефан Янев - министър на отбраната от квотата на "Продължаваме промяната":

Превъоръжаването и попълване на липсите в състава на въоръжените сили посочи като основни проблеми в системата на Министерството на отбраната посочи сегашният служебен премиер Стефан Янев. 

По думите му той ще вземе и мерки за усъвършенстване на начина, по който се взимат решения в структурите на министерството, но и уточни, че след като заеме поста, ще се запознае с актуалната ситуация

Николай Денков - министър на образованието от квотата на "Продължаваме промяната":

Рано е да се говори за удължаване на учебната година, защото това е доста тежък процес, свързан е с изпитите, коментира пред журналисти служебният министър на образованието и науката Николай Денков

Никога досега по никакъв повод не съм казвал, че трябва да се отменят външното оценяване или държавните зрелостни изпити. Това би било изключително тежък проблем за цялата образователна система, защото това задава определена мотивация за децата и родителите и също така ни дава възможност да разберем къде се намира образователната система, включително и дефицитите, които са се натрупали междувременно, допълни Денков.

По думите му друг е въпросът може ли да се подобри форматът на тези изпити и това е въпрос, който е залегнал в коалиционното споразумение. Той обясни, че не е въпрос за нова формула, а дали може да се повишат проверките, които са свързани не просто със зазубряне на знания, а разбиране и компетенция. Денков посочи, че в коалиционното споразумение е залегнал и преглед на учебниците и учебните програми, който ще отнеме време.

Като водещи приоритети Денков изведе качеството на образованието, качеството на висшето образование, на научните изследвания. Отделно той спомена професионалното образование, не само защото трябват кадри на икономиката, а защото има деца, младежи, които нямат афинитет към академично развитие. 

Надежда Йорданова - министър на правосъдието от квотата на "Демократична България":

Сред първите законодателни мерки, които ще бъдат предложени,  Надежда Йорданова обяви измененията във Висшия съдебен съвет /ВСС/, ограничаването на правомощията на главния прокурор, закриването на специализираните съдилища и прокуратура, преструктурирането на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/.

Йорданова допълни, че в управленската и законодателната програма, за въпросните законодателни промени са предвидени ясни срокове от не повече от три месеца. Тя бе категорична, че имат голяма степен на готовност за тези промени още от предишните два парламента. Освен тези, по думите й бързи и спешни реформи, успоредно щял да върви и дебатът за конституционна реформа.

Относно съвместната си работа с главния прокурор Иван Гешев, Йорданова каза, че ако бъде избрана за министър на правосъдието, а и като гражданин, ще продължи да настоява, че той трябва да е отчетен и да носи отговорност.

Ако бъда избрана за министър на правосъдието, един от първите въпроси, които ще поставя в рамките на бюджетна процедура, е прокуратурата да приложи реален програмен принцип при формирането на своя бюджет с реални показатели за ефективност, които да бъдат проследими, обясни Йорданова.

Божидар Божанов - министър на електронното управление от квотата на "Демократична България":

Според Божанов Със създаването на Министерство на електронното управление ще има политическо лидерство за въвеждането на електронно правителство. 

Божанов заяви, че това с което ще започнат, е електронната идентификация, така че максимално бързо всеки български гражданин, да може да получи средство, с което да използва електронни услуги. Той посочи, че предстои преструктурирането на държавната агенция "Електронно управление" в Министерство на електронното управление. Отделно ще започнем с оптимизирането на конкретни процеси - регистрация на автомобил, издаване на определени удостоверения, така че определени неща, с които хората губят време и нерви, да отпаднат, добави Божидар Божанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във