Банкеръ Daily

Общество и политика

Първи съмнения за "Омикрон" в България

Към момента не сме сигурни дали вече "Омикрон" не е навлязъл в страната. Имаме някои съмнения, които се базират на предварителни изследвания, получени от PCR тест. Това заяви пред bTV доц. Ивайло Алексиев, вирусолог в Националния център по заразни и паразитни болести. По думите му съмнителните проби късно снощи са били заредени в специалния секвенатор, който се използва за подобни изследвания, така че най-рано в петък ще стане ясно дали "Омикрон" присъства сред тях. Тестовете са на хора от различни части от България, като за момента няма данни дали те са пътували в чужбина.

"Към момента е ясно, че този вирус се предава по-лесно, по-бързо се удвоява броят на хората, които са инфектирани, в сравнение с предишния "Делта" вариант", обясни доц. Алексиев. Той каза, че все още не е сигурно дали заболяването ще протича по-тежко при хората, заразени с "Омикрон", както и дали новият вариант ще може да избягва имунитета от ваксини или преболедуване.

Очаква се, че "Омикрон" ще навлезе успоредно с циркулиращия в момента у нас "Делта" и впоследствие ще се разбере кой от тях ще стане доминиращ, но това най-вероятно ще отнеме месеци.

Новите случаи на коронавирус у нас са 2299. Близо 86 процента от случаите за деня са установени при неваксинирани. Осем на сто са положителните проби от направените 27 694 теста.

Починалите за последното денонощие са 103, 97% от тях не са били ваксинирани. Новопостъпилите в болнични заведения за ден са 650, 86 на сто от тях не са били ваксинирани. Общият брой на хоспитализираните е 5702. От тях 627 са в интензивни отделения. Оздравелите са 2016.

През изминалото денонощие са поставени 17 802 дози ваксини. Така хората със завършен ваксинационен цикъл вече са 1 815 336 души. С бустерна доза вече са 139 457 души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във