Банкеръ Daily

Общество и политика

Първи случай на Делта мутацията на COVID-19 в България

Първи случай на индийския вариант ("Делта") на COVID-19 e доказан у нас от Центъра по заразни и паразитни болести, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Проба от временно пребиваващ в страната пациент, изпратена от УМБАЛ "Д-р Георги Странски" – Плевен на 21 април е била секвенирана в Националния център по заразни и паразитни болести на 5 май. 

След депозирането й в международната генна банка GISAID и повторен филогенетичен анализ през юни, се е установило, че се класифицира като Вариант на безпокойство, преди наричан още "Индийски вариант".

Пациентът е мъж във възрастовата група 20 – 30 години. Той е бил изследван в спешното отделение на болница "Д-р Георги Странски" с оплаквания от болки в гърдите, повишена температура и кашлица. Диагностициран е с COVID-19 и е оставен за домашно лечение, без необходимост от хоспитализация. Не е декларирал пътуване в чужбина.

През месеците април и май от област Плевен са секвенирани общо 34 проби, в които не е открит друг случай на индийския вариант на коронавируса, съобщават още от НЦЗПБ.

Опасна ли е индийската мутация на коронавируса?

Вариантът Делта, познат и като индийска мутация, е значително по-заразен от останалите варианти на коронавируса. Включително и от Алфа мутацията. Предполага се, че рискът лице, инфектирано с Делта мутацията, да зарази останалите членове на своето домакинство е с около 60% по-висок, отколкото при другите мутации на вируса, става ясно от анализ на британската здравна служба Public Health England (PHE).

А това значително увеличава риска за онези, които са ваксинирани само веднъж. Според лабораторни изследвания, при Делта в тялото се наблюдава засилено размножаване на вируса.

Какви са симптомите на Делта?

"Предполага се освен това, че вариантът Делта се предава по-бързо или по-лесно, отколкото Алфа мутацията", каза вирусоложката Сандра Чишек в подкаста "Coronavirus-Update" на обществено-правната германска телевизия NDR. Тя добави, че според данни от Англия и Шотландия, заразата с Делта мутацията води до по-висок риск от хоспитализиране. "Важно за настъпващото лято е това, че сезонността на вируса е по-силно изразена, отколкото се смяташе първоначално", изтъква германският здравен експерт Карл Лаутербах, цитирайки изследване на Оксфордския университет. А това означава, че през лятото рискът от зараза е много по-нисък, отколкото през по-студените периоди.

Вариантът Делта е смятан за опасен, защото по симптомите често не бива разпознат като Ковид-19. При него заболяването започва по-различно, отколкото при останалите мутации. Първите симптоми приличат на обикновена настинка: хрема, главоболие, болки в гърлото. Може да се стигне и до повишена температура. Само че така типичният за Ковид-19 симптом - загуба на вкус и обоняние - тук не се проявява. Това става ясно от британско приложение за наблюдение на симптомите на зараза с коронавирус. "Това означава, че за някои млади хора Ковид-19 се усеща по-скоро като обикновена настинка", казва Тим Спектор от King's College London, където са били анализирани данните, събрани от приложението, пише Дойче веле. 

Пази ли ни ваксината от Делта?

Според британски анализи, ваксините на BioNTech и AstraZeneca осигуряват добра защита на ваксинираните с две дози. Ефективността на ваксините е приблизително толкова висока, колкото и при варианта Алфа. При ваксинираните с две дози рискът от хоспитализиране е с около 90% по-нисък. Който обаче е получил само първата доза от ваксината и все още чака за втората, е значително по-слабо защитен. Според изследванията, особено препаратът на AstraZeneca, който при другите варианти осигурява добра защита дори и след първата доза, в този случай защитава ваксинирания само с една доза значително по-слабо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във