Банкеръ Daily

Общество и политика

Първи сигнали за изборни нарушения

Кандидати за народни представители обявиха, че са получили първи сигнали за изборни нарушения.

От Коалицията "Изправи се! Мутри вън!" съобщиха, че само за първия час на изборния ден в офиса и платформите за сигнали са получени сигнали за над 20 вида нарушения на изборния процес. Според официалното съобщение на коалицията става дума за купуване на гласове, забранени печати върху разписки от машинно гласуване, късно отворени секции и опашки пред тях.

Само за първия час на изборния ден в офиса и платформите за сигнали на КП „Изправи се! Мутри вън!“

В Област Плевен, МИР 15, не са допускани застъпници и представители на коалицията да се регистрират в СИК. След сигналите от страна на коалицията за нарушенията застъпниците бяха регистрирани.

В някои лечебни заведения няма декларации за гласуване при членовете на секционните избирателни комисии, които са част от пакета с документи.

Заради неотворените секции навреме пред 37 СУ в столичния квартал Люлин се извиха опашки от гласоподаватели.

От Добрич получихме сигнали за неработещи машини за гласуване с аргумента, че това се дължало на ниските температури. В Хасково също има сигнали за неработещи машини. Масово председателите и членовете на СИК не знаят как се работи с машините за гласуване и съобщават, че не са били инструктирани.

Получихме сигнал за агитация в изборния ден и в деня за размисъл от кмета на Оряхово. Граждани съобщават за агитация в деня за размисъл в Кюстендил, както и че кметицата в село Коняво е агитирала от къща на къща вчера.

Сигнал за купуване на гласове по 30 лв. е получен от Русе. Аналогични сигнали получихме и от Стара Загора, където граждани съобщават за цена на глас 50 лв.

В София, в Студентски град (23 МИР-София), секция 51, членовете на секционната комисия са искали да слагат печати върху разписките от машинното гласуване, което е забранено. Екипът от юристи на коалицията е изпратил жалба до РИК на 23 МИР по сигнала.

В секции в страната членовете на СИК са настоявали избирателите да отворят вече попълнена бюлетина с аргумент, че трябва да откъснат отрязъка, което е опит за разкриване на тайната на вота.

Международни шофьори, които са български граждани и влизат от чужбина, сигнализират, че са под карантина и не могат да гласуват, защото нямат време да подадат заявление за подвижна секция, нито да си направят ПСР тест за освобождаване от карантина, тъй като масово лабораториите не работят в съботния ден и днес.

Кандидатът за депутат Ивайло Мирчев съобщи, че вече има сигнали и на платформата "Ти броиш". "В "Ти броиш" заваляха сигналите за нарушения в изборния ден. Благодарности на всички, които се включиха в тази инициатива - подават сигнали, съобщават за нарушения, комуникират с юридическия екип на Ти броиш, наблюдават броенето на бюлетините и вярното попълване на протоколите", написа Мирчев във Фейсбук.

Facebook logo
Бъдете с нас и във