Банкеръ Daily

Общество и политика

Първи политически реакции по казуса с гражданството на Петков

След като стана известно решението на Конституционния съд, според което указът на президента Румен Радев за назначаването на Кирил Петков за служебен министър на икономиката е противоконституционен, се появиха и първите политически реакции. Партия ВМРО обяви, че ще внесе жалба до Върховния административен съд всички решения и актове, подписвани от Кирил Петков като министър, да бъдат обявени за нищожни. "Днешното решение на КС всъщност повдига и въпроса за решенията, вземани на заседания на Министерския съвет в присъствието и с гласа на това лице", заявяват от партията. Те са категорични, че прокуратурата веднага трябва да се намеси по казуса.

"От самото начало беше ясно, че лицето Кирил Петков, гръмко провъзгласил се за продължител на промяната, е излъгал в декларацията, че има само българско гражданство. Това е не само декларация с невярно съдържание и лицето носи наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс, но това най-вече e грубо погазване на Основния закон на държавата", се казва още в позицията на политическата формация. Оттам добавят: "Ето това са „новите“, „честните“ и „променящите статуквото“. Идват уж, за да оправят България, но влизат в тази битка по нечестен и незаконен начин."

Изказа се и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Основен закон в държавата е Конституцията. Радев как не е знаел за декларацията? Коментарът ми е срещу Радев и неговите юристи, които уж са най-великите. Кирил Петков в началото може да не е знаел, но като е разбрал, не е реагирал. Радев обаче е знаел и затова поиска Конституционният съд да прекрати делото", посочи той и определи този акт като наглост. "Румен Радев трябва да отговори дали е знаел, че назначава човек с двойно гражданство за икономически министър. Щом е имал наглостта да изпрати писмо до съда да спре делото, значи е знаел. Ние настояваме да се спазва върховенството на закона", добави Борисов.

"Нямам нищо против лично срещу Кирил Петков. Напротив - искам да бъде на политическата сцена, за да докажем кой е по-добър. Аз твърдя, че това сме ние, доказали сме го", категоричен е лидерът на ГЕРБ. Според него, ако в парламента не са били "толкова надменни", са щели да променят Конституцията, но те тогава са се "занимавали с НСО и охраната на Гешев". 

Според кандидатът за президент, подкрепен от ГЕРБ, Анастас Герджиков е "абсолютно недопустимо е българският президент да нарушава Конституцията". "Нямаше да има проблем, ако Радев беше казал, че е бил подведен и че не е знаел за двойното гражданство на Кирил Петков. Но той още в началото потвърди, че е бил наясно със случая, обаче смята, че не трябва да се гледа формално на конституционните разпоредби. Как българските граждани да вярват, че имаме върховенство на правото и че никой не е над закона, когато българският президент не смята за нужно да спазва основния закон на страната - Конституцията на България", заявява той. Според него държавният глава Румен Радев дължи на обществото отговор защо е нарушил основния закон на страната, като е назначил Кирил Петков за служебен министър, въпреки двойното му гражданство.

Според бившия депутат от "Има такъв народ" Радостин Василев решението на КС било "лъч надежда". Това решение не е никаква изненада за юристите и показва, че България е "независима държава, в която се защитава основният закон, а не се обслужват чужди интереси", изтъква Василев. Според него Петков умишлено е декларирал неистина и следва да му бъде търсена наказателна отговорност. Той също смята, че следват поредица от дела за отмяна на актовете на Петков от заинтересованите страни. А "щетата нанесена от него на държавата е с неясен към момента размер".

Facebook logo
Бъдете с нас и във