Банкеръ Daily

Общество и политика

Първи кръг от преговори за програма на бъдещ коалиционен кабинет

Първият кръг от експертни срещи по инициатива на "Продължаваме промяната" за изработване на управленска програма за бъдещо коалиционно правителство се проведе днес.

Стартът беше даден  сутринта с дискусия по темите „Икономика“ и „Енергетика“, а следобед разискванията продължиха за приоритетите в секторите „Правосъдие“ и „Транспорт“.

Още в първата среща стана ясно, че целта е пълен управленски мандат.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев заяви: „Ние тук поемаме ангажимент за следващите четири години, програмата на правителството“.

Ръководената от него дискусия в сектор „Енергетика“ продължи пет часа и половина вместо първоначално предвидените три часа. Най-спорен се оказа въпросът за развитие на ядрената енергетика.

Асен Василев беше категоричен, че България трябва да остане ядрена държава.

„За нас ядрени мощности в България не е въпрос само на енергийна сигурност, това е въпрос от националната сигурност“, подчерта той.

Василев беше подкрепен от БСП и „Има такъв народ“. От „Демократична България“ обаче оспориха необходимостта от изграждане на 7-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“.

Постигнато беше съгласие да се преговаря с ЕС за максимално продължаване експлоатацията на енергийния комплекс „Марица Изток“, да има компенсации за битовите и небитови потребители заради високите цени на тока, одит на държавните дружества в сектора и евентуално създаване на пост вицепремиер по климата.

В панела „Икономика“ бъдещите коалиционни партньори се съгласиха да отпаднат ограниченията в помощта за бизнеса, ако процентът на ваксинирани се увеличи.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви:

„Това със затварянето, пускането, плащането на едни публични пари – трябва да престанат тези вълни. Не може на всяка вълна да ощетяваме бизнеса, от една страна. От друга страна - да плащаме едни ресурси, които са лимитирани – вместо да ги вкарваме в някакви целеви инвестиционни политики, просто да компенсираме факта, че не сме успели информирано, добре достатъчно, че единственият начин да се спасим оттук нататък е чрез ваксинация. Разбира се, с правото на избор, но информиран избор“.

В сектор „Правосъдие“ преговарящите се разбраха за реформа на прокуратурата и преосмисляне на фигурата на главния прокурор, премахване на специализирания съд и прокуратура и преструктуриране на антикорупционната комисия.

Преговорите на „Продължаваме промяната“ за коалиционно споразумение продължаваха към 187 часа, като експертните групи обсъждаха бъдещи промени в сектор „Транспорт“.

От БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ акцентираха върху пътната безопасност и поискаха нов Закон за движение по пътищата, създаване на Национална транспортна схема и ускорена модернизация на пътната и железопътната инфраструктура. Преговарящите изтъкнаха и необходимостта от развитие на водния транспорт.

Утре ще бъдат обсъдени секторите „Здравеопазване“, „Земеделие“, „Образование“ и „Електронно правителство“. Срещите продължават до събота включително, а финалният текст на програмата и приоритетите по области ще бъдат обсъдени отново в лидерски формат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във