Банкеръ Daily

Общество и политика

Първи кабинет за COVID ваксинация на възрастни отваря у нас

Разкриват първият специализиран кабинет за ваксинация срещу COVID-19 на хора над 65 години. Той ще заработи от в сряда, 7 април, в УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Работното му време ще бъде от 10.00 до 16.00 часа. За да няма струпване на хора, е задължително предварителното записване на тел. 0885 94 73 50.

В сряда кабинетът ще работи с ваксини на "АстраЗенека", като скоро се очакват и ваксини на "Пфайзер" и "Модерна".

От лечебното заведение посочват, че това е вторият кабинет за имунизация срещу COVID-19, който разкрива УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Първият работи в двора на болницата и предлага зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират с "АстраЗенека".

Във вторник високопоставен представител на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) потвърди връзката между поставянето на ваксината срещу COVID-19 на "АстраЗенека" и образуването на тромби при някои ваксинирани, предаде Франс прес.

"Вече сме в състояние да кажем, че е ясно, че има връзка с ваксината. Все още обаче не можем да кажем кое е конкретното нещо, което провокира тази реакция", заяви Марко Кавалери, който отговаря за ваксинационната стратегия на ЕМА, в интервю, публикувано в италианския всекидневник "Месаджеро".

Агенцията от днес до 9 април ще обсъжда въпроса с връзката между поставянето на ваксината срещу COVID-19 на "АстраЗенека" и образуването на тромби в организмите на ваксинираните с нея. "Искаме да имаме точна картина на случващото се, да определим по прецизен начин на какво се дължи причиняваната от ваксината реакция", изтъкна Кавалери.

От няколко седмици има подозрения за възможни сериозни странични ефекти, като например образуването на тромби, при хора, ваксинирани с ваксината на "АстраЗенека".

Бяха регистрирани десетки такива случаи в различни страни. От съображения за сигурност  някои държави преустановиха ваксинирането с препарата при хора от определени възрастови групи. Сред тях са Франция, Германия и Канада. Други страни, като например Норвегия и Дания, изцяло преустановиха ваксинирането с "Астра Зенека". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във