Банкеръ Daily

Общество и политика

Първи излекуван от коронавирус у нас

Едната пациентка с коронавирус е дала две отрицателни проби и ще бъде изписана от ВМА в събота. Това обяви началникът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб  ген.-майор Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерски съвет. 

"Още 17 са положителните проби за коронавирус в България. От общо направени 129 проби в страната, от ВМА има 6 положителни, от Националния център по заразни и паразитни болести – 7, в Стара Загора пробите са отрицателни, а от направените във Варна положителните резултати са 4, като те идват от Добрич. Пациентите са в добро състояние и не изискват специално внимание. С Добрич, областните центрове ,в които има установени случаи на коронавирус, стават 10", обяви Мутафчийски. 

Най-тежко и към критично е състоянието на болния, интубиран в „Пирогов“. Потвърди се и положителната проба на пациента - беглец от „Пирогов“.

Щабът и правителството ще затегнат противоепидемичните мерки. Преустановяват се посещенията на паркове, градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.

МВР пък ще организиратконтролно-пропускателни пунктове на пътищата на областните центрове и ще извършват проверка на целта на пътуването на гражданите. 

"Във връзка с усложняващата се ситуация с коронавируса от 00:00 часа тази вечер с моя заповед въвеждаме следните мерки в България: преустановя се посещението на паркове, градски градини, спортни и детски площадки; органите на МВР ще организират КПП на изходите на областните центрове; забранява се на лицата до 60 г. възраст да посещават хранителни магазини всеки ден от периода от 8:30 до 10:30", обяви здравният министър Кирил Ананиев.

Ананиев подчерта, че ако резултатът от тези мерки бъде негативен, ще бъдат вдигнати още повече мерките за сигурност, като лицата, излизайки от домовете си, трябва да имат декларация. "Ще позволим собствениците на домашни любимци за определено време да влизат в парковете, но не трябва да се струпват на групи", изтъкна Ананиев.

Министър Младен Маринов препоръча в рамките на два дена всички хора да получат бележки от работодателите, за да могат контролните органи да ги пропускат при нужда от пътуване от едно населено място в друго.

Facebook logo
Бъдете с нас и във