Банкеръ Daily

Общество и политика

Първата пратка от ваксината на "Модерна" ще бъде разпределена само към РЗИ-София

Пристигна първата пратка от 2400 дози от ваксината срещу COVID-19 на компанията "Модерна". Тя ще бъде разпределена само към РЗИ-София, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Създадена е необходимата организация в държавната фирма "Бул Био" за съхранение и разпределение на препарата. 

Новата по-голяма пратка от 24 000 дози, която ще бъде разпределени и към останалите РЗИ-та в страната се очаква на 25 януари.

България е поръчала общо половин милион дози от ваксината на "Модерна". Основното количество се очаква да пристигне през месеците април и юли, като е възможно да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на компанията.

Здравният министър информира, че до момента у нас са имунизирани 14 161 души.

Първа фаза на ваксинирането ще приключи в края на месеца. "Втората фаза от ваксинирането ще започне от домовете за стари хора", обясни здравният министър. "Ако вървим с това темпо, нещата изглеждат изключително добре", категоричен Ангелов.  Той поясни, че желаещите да се ваксинират в домовете за възрастни хора са около 21 процента.

Освен това министърът обяви, че от 25 януари започва масово тестване сред българските учители, за да се прецени дали и как учениците да се върнат към присъствено обучение. "Имаме план да тестваме всички български учители. Този план е коментиран с министър Красимир Вълчев. Ние сме длъжници на системата на образованието", посочи той.

Така ваксинационната кампания у нас продължава с 2 различни ваксини. Най-основното различие между тях е температурата, при която се съхраняват. Ваксината на "Модерна" се съхранява при минус 20 градуса, а на "Пфайзер"– при минус 70.

"Европейската комисия сключи договор за допълнителни количества дози от първата доставена в България ваксина - на "Пфайзер". Българската държава участва в това споразумение с индикативни количества към днешна дата - близо 2,9 млн. ваксини. "Имаме абсолютното спокойствие, че ще имаме достатъчно количества ваксини за всички български граждани. В процес на регистрация е и ваксината на "Астра Зенека". Индикативните количества от тази ваксина са близо 4,5 млн. ваксини", каза още здравният министър.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във