Банкеръ Daily

Общество и политика

Първата онлайн платформа за развод у нас вече е факт

Първата платформа за онлайн споразумения за развод и родителски права стартира у нас. Процедурите са съобразени с всички изисквания на българското законодателство. Проектът е дело на дългогодишния адвокат, специалист в сферата на семейното право и медиатор, Надя Русинова.

"Е-Развод е първата и единствена по рода си онлайн платформа за изготвяне на документи за развод и родителски права, при която вие виждате всички възможни опции, сами попълвате вашето споразумение според предпочитанията си и имате достъп до него по всяко време, за да обмислите отново избора си. При това през целия процес опитен специализиран адвокат ви насочва и съветва, за да стигнете до най-доброто решение за вас и за вашите деца. Това е опция за интелигентни родители и съпрузи, които осъзнават важността на добрите си отношения и след раздялата", коментира адв. Русинова.

Онлайн платформата дава възможност за избор между споразумение за развод с или без деца от брака или споразумение за родителска отговорност при родители без брак. След това двамата партньори получават достъп до общ профил, където с помощта на адвокат попълват дигиталното споразумение.

Всеки модул в e-Divorce.bg предоставя и необходимите бланки и точни указания от адвокат относно документите, които следва партньорите да имат в конкретния случай. Споразумението се попълва чрез предварително зададени опции, оформя се окончателно от адвокат и е готово за вкарване в съда. Все още в България не е възможен онлайн разводът, затова на самото съдебно заседание партньорите могат да се явят сами или с адвокат.

"След като имате целия пакет с документи, процесът може да премине и без присъствието на адвокат, което ще ви спести и доста разходи", обясни още адвокатът.

Тя уточни, че споразумението може да се изготви и на други езици, в случай че единият от съпрузите не говори български, а при спорни въпроси и невъзможност на партньорите да достигнат сами до приемливо решение, могат да се възползват от модула "Специализирана семейна онлайн медиация".

Скоро платформата ще предлага и дигитален брачен договор, декларация за избор на режим на имуществени отношения и декларация-съгласие за пътуване на дете в чужбина.

Онлайн услугите за изготвяне на документи за развод отдавна се прилагат с голям успех в много държави, включително в Англия, Франция, Нидерландия, САЩ, Австралия и т.н. 

"Електронните системи в другите държави, за разлика от Е-Развод, не дават възможност за автоматично попълване. Нашето законодателство изброява точно вариантите, което е предпоставка и за автоматизирана система с предварително генерирани опции. Например ако искате да се разведете и да упражнявате родителските си права, имате две възможности – или да ги разпределите, или да го правите споделено. В другите държави този тип системи се основават по-скоро на комуникация", поясни адв. Надя Русинова.

Системата е приложима при разводи по взаимно съгласие, които заемат по-голям дял от разводите у нас. През 2019 година 67,6% от браковете в област София са прекратени по "взаимно съгласие", от които 26,5% - заради "несходство в характерите" и 5,2% - поради "фактическа раздяла", показват данните на НСИ.

"Моето категорично мнение е, че в България винаги трябва да се насърчава разводът по взаимно съгласие. Българската система е доста остаряла, в много държави вече не можеш да се развеждаш, като търсиш вина на другия, да говориш за извънбрачни връзки и т.н., тъй като е безспорно, че това е контрапродуктивно", коментира адв. Русинова.

Според нея голямото предимство на развода по взаимно съгласие и споразумението за родителски права е, че по тези дела не се разпитват свидетели и не се извършват социални доклади по отношение на децата. Съдът задава само няколко процедурни въпроса, включително дали поддържате споразумението, както е представено, и проверява съдържанието на документите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във