Банкеръ Daily

Общество и политика

Първата голяма европейска поука е мирът, заяви Герджиков

Първата голяма европейска поука е мирът, неговото опазване, да няма повече история, писана с кръв и изтребление, за да имаме ваканции, научни изследвания и мечти, да възпитаваме децата си в оптимизъм, да градим патриотизъм със зачитане на общото, защото това е привилегията да живеем в обединена Европа. Това заяви на откриването на международната конференция „Накъде отива Европа: глобализъм срещу популизъм” служебният премиер Огнян Герджиков, цитиран от БГНЕС.

Събитието се провежда под патронажа на Симеон Сакскобургготски. В него вземат участие освен премиерът и вицепрезидентът Илияна Йотова, бившите държавни глави Петър Стоянов и Росен Плевнелиев, бившият премиер Симеон Сакскобургготски, Ален Тереноар, президент на Международния паневропейски съюз, Джефри ван Орден, член на европарламента, Сергей Станишев, президент на ПЕС и др.

Премиерът Герджиков припомни, че проф. Шишманов е говорил на Учредителния паневропейски конгрес, че за първи път там е звучала българска реч и българските представители минават с книжката си за участие във форума европейските граници, напомни той. Ето как мечтателите за европейски съединени щати са набелязали днешния европейски дневен ред, продължи той и изброи темите, които са актуални и днес. Герджиков изрази признателност на българската ПанЕвропа.

Шансът отива при този, който е готов за него- нашата Европа днес и нашата Европа днес са различни отпреди години, страната ни се развива, икономиката прогресира, доходите вървят нагоре, демократичният ни ред е факт, подчерта Герджиков. Днес сме партньори на масата, на която вземаме общи решения, продължи той. За много страни по света ние днес сме мечта- заради демокрацията, общите стандарти, заради партньорството ни в сферата на общия пазар, законността, сигурността, образованието и др.

В писменото си приветствие до участниците в конференцията президентът Румен Радев посочва, че ЕС е изправен пред нови и сериозни предизвикателства, които го поставят пред изпитания и водят до нарастване на антиевропейските настроения.Едно от тях е противопоставянето „глобализъм-суверенизъм”, казва той.

Сега, след 10 г. България в ЕС, е дошъл моментът за откровен разговор каква да бъде следващата страница в летописа на Европа и този дебат тепърва започва, подчертава президентът. „ Нека в навечерието на българското председателство на Съвета на Европа ясно да прозвучи категоричната българска позиция в подкрепа на основополагащите ценности на ЕС- единство и солидарност”, смята Радев. Трудностите пред европейското семейство не бива да ни плашат и разколебават, призовава държавният глава. И добавя: убеден съм, че обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена- от нас зависи това. Като завършва с думите на Жан Моне: „Европа ще бъде изкована в кризи и ще представлява сумата от решенията във връзка с тези кризи”.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във