Банкеръ Daily

Общество и политика

Първанов: За имотите на властта трябва да има комисия като тази за досиетата

"Има откровена кражба на история, а най-тревожното е, че нашите съседи поставят в основата на националната си идентичност точно Илинденско-Преображенското въстание", изрази позиция пред Българското национално радио президентът на България в периода 2002 – 2012 г. Георги Първанов.

Основният му мотив е фактът, че родната позиция изостава от динамиката на дипломатическите отношения на Балканите. Президентът твърди, че държавата разполага с един "не лош договор", подписан преди 2-3 години, но той се е оказа морално остарял. Първанов допълни, че все по-често се говори за изграждането на Македонската държава на основата на Илинденско-Преображенското въстание, което по негови думи е кражба на българска история. Той заяви още, че тези неща няма да се решат в специалната комисия, тъй като тя няма мандат за такива решения – категорични и безусловни и трябва да има нов договор или анекс към сегашния. Според него ако това не бъде направено, претенциите към нас ще се увеличават.

Първанов коментира и ситуацията с лавинообразно растящите корупционни скандали, последвалите оставки в изпълнителната власт и оповестеното в публичното пространство имотно състояние на политическия елит. По негови думи е далеч по-важно от това е да се направи икономическа ревизия на целия преход: "Нека да се създаде една комисия, като тази за досиетата, която проучи всички документи, да ги обяви публично и оттам нататък има думата съдебната власт."

Заключението на президента е, че българската политика е в криза и липсва политически дебат. "Има безкрайни разправии, препирни, които не зареждат обществото с нови идеи, а по скоро ги мотивират негативно“, коментира Първанов. За оставките в правителството неговата позиция,  че изпълнителната власт има "много къса резервна скамейка".

Facebook logo
Бъдете с нас и във