Банкеръ Daily

Общество и политика

Първанов: Служебният кабинет разчиства терена за управление на ГЕРБ

Служебното правителство – съзнателно или не, разчиства терена за едно бъдещо управление на ГЕРБ. Затова е толкова важно ГЕРБ да не управлява самостоятелно, това би било пагубно за страната, каза лидерът на АБВ Георги Първанов пред ТВ7.

По думите му смяната в ръководствата на ключови агенции и държавни институции от служебния кабинет е в известна степен очаквано, тъй като част от наследството от предишната власт е „нездравословно и трябва да бъде изрязано“.

„Има много хора, които са политически назначения, но усещането ми е, че те се заместват с други назначения, които намирисват на партийно. Трябва да се освободим от това. АБВ настояваме да няма партийци в бордовете, там трябва да има експерти“, каза Първанов.

Лидерът на АБВ определи като безотговорно заявлението на Бойко Борисов, че ще се откаже да управлява, ако няма мнозинство в 43-тия парламент. Според него с това Борисов цели да вдигне избирателната активност в полза на ГЕРБ.

„Аз обаче мисля, че точно такъв тип призиви трябва да стъписат хората и да ги накарат да подкрепят други формации, защото едно по-балансирано управление е гаранция, че ще има корективи във властта, че няма да има „калинки“, че ще има последователност и приемственост. Когато си получил високо доверие на гражданите, ти си длъжен да намериш формулата на управлението, дори с цената на някой компромис“, категоричен бе Първанов.

Според него, обещанието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за гарантирано присъствие на поне десет заместник-министри от различно вероизповедание в следващия парламент не е държавническо поведение, а анонс за квотно управление.

„Може би се мисли да се улесни в хода на предизборната кампания възприемането на идеята за повече представители на ДПС в управлението на ГЕРБ. Формална коалиция с ДПС няма да има, по-скоро ще става дума за задкулисно взаимодействие, така че да се запазят сегашните позиции на ДПС, при възможност дори да се разширят“, обясни Първанов.

По думите му, много е вероятно формирането на една бъдеща четворна коалиция, в която в светлата част ще бъдат ГЕРБ и Реформаторският блок, а ДПС и ББЦ биха били задкулисните партньори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във