Банкеръ Weekly

Общество и политика

Първанов: Сегашното правителство е слабо

Бившият държавен глава и лидер на "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ) Георги Първанов определи кабинетът на Пламен Орешарски като "слаб, неработещ и с вързани ръце". Изказването бе част от встъпителното слово на Първанов за началото на предизборната кампания за АБВ.

"Ние априори не сме били против този кабинет и това управление. Имаше време, когато го подкрепяхме, но видяхме, че с времето този кабинет показва своята зависимост на задкулисието. Той се оказа неработещ,  със слаб правителствен тил, той е с вързани ръце", заяви Първанов. АБВ  от своя страна се е появила като алтернатива на задкулисието и "на нея не трябва да се гледа като на еднодневка ", допълни още той. "Искаме да покажем че изборът на българина не е само или ГЕРБ, или БСП. Има и трети път", каза още бившият президент. По неговите думи АБВ е готова да влезе в управлението, но не на всяка цена.

Първанов обяви и основните възгледи на движението. АБВ се обявява за изпълнение решенията, взети от референдума за Белене, и развитие на ядрената енергетика. Също така движението е за засилване на президентските правомощия и мажоритарен вот в смесена система, която е подобна на тази в Германия. Първанов заяви още, че движението е "против" намаляването на броя на народните представители, но "за" значително свиване на субсидиите за политическите партии. Застъпват се и за реиндустриализация , но чрез преструктуриране на икономиката. Моделът според тях трябва да залага на високо технологични отрасли от типа на енергетиката и в частност ядрената.

"Искаме българите да се върнат в България, но и да имаме инструментите да ги защитим навсякъде в Европейския съюз", заяви водачът на листата за евроизборите Ивайло Калфин. Въпросната защита според него ще е възможна чрез влизане в сила на директива за минималните условия на труд, за която той активно обеща да работи. В нея ще бъдат гарантирани работната заплата, осигуровките и условията на живот. Първият в листата се обяви и за въвеждане на професионалното образование. Калфин заяви и вижданията в геополитическо отношение: "Искаме да възстановим ролята на България, като активен фактор на Балканите в Черно море".

Третият в листата на АБВ и бивш началник на Генералния щаб на Българската армия ген. Михо Михов пък заяви, че бъдещето на България е в нереализираните възможности в миналото и настоящето.

Закачка по време на откриването на предизборната кампания не липсваше. "АБВ е гражданско опълчение, заобиколено от тежките редовни армии на едно чудовищна коалиция", каза Първанов. Въпреки усилията, които положи, за да се разграничи от политическите си опоненти, досущ като бившите си колеги от БСП той заяви "Ние нямаме друга цел, освен да печелим от тук нататък".

 

Мая Иванова

Facebook logo
Бъдете с нас и във