Банкеръ Weekly

Общество и политика

Първанов се обяви против санкции срещу Русия

Президентът и председател на АБВ Георги Първанов е категоричен, че трябва да се обявим против санкциите срещу Русия, защото ще бъдем много ощетени от тях. „Ще пострадат най-вече обикновените хора и бизнеса”, каза той на пресконференция в Пловдив.

"България има нужда от национален консенсус по въпросите, касаещи Украйна. Позицията на правителството за кризата в Украйна не е убедителна и минава през различни постановки", каза Първанов.

"Не мога да си обясня поведението на министъра на външните работи, извън всичко друго, което каза, той изрече една фраза, даде една прогноза, която е много ключова. Той заяви, че отношенията ни с Русия никога няма да бъдат такива, каквито са били. Аз имам опит в политиката и си спомням югоконфликта, при който един друг министър и респективно неговия патрон ( министър-председателя) взеха една такава агресивна политика, а броени дни след края на конфликта отношенията между Изтока и Запада се оправиха, тръгнаха икономически и бизнес контакти, политически проекти, а ние бяхме на опашката", обясни Първанов. По думите му на България и приляга да има една по-активна роля в отношенията с Русия.

„Непременно трябва да се отчетат последиците за туризма, както и да защитим правата на българите в Украйна. Не на последно място е нужно и да си върнем водещата роля по отношение на Южен поток”, уточни още лидерът на АБВ.

Според него е много трудно да се оспори волята на населението на Крим и внушенията, че референдума е проведен под дулата на оръжия не са убедителни.

 „Позицията на Росен Плевнелиев по тази тема съдържа много силна антируска насоченост и е прекалено провокативна и звучи в духа на деветдесетте години, когато подобни позиции доведоха до силно охладняване на отношенията между България и Русия”, коментира още Георги Първанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във